Proslava sv. Mihovila arkanđela i početak nove akademske godine na HVU-u

Proslava sv. Mihovila arkanđela i početak nove akademske godine na HVU-u

U utorak 27. rujna 2022. godine, povodom blagdana sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika Hrvatskog vojnog učilišta ''Dr. Franjo Tuđman'' i vojne kapelanije na HVU-u, vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan, predslavio je svetu Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. 

Autor
Fra Ivan M. Lotar OFMConv./Laudato/F.P.
Fotograf
MORH/HVU/Marija Sever
Objavljeno:
 
29.09.2022 13:26

 

Ovom prilikom proslavljen je Dan kapelanije, a obilježen je i početak akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu, kojemu je prethodila svečana prisega 20. naraštaja kadeta Hrvatske vojske održana u subotu 24. rujna.

U zajedništvu s biskupom bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata i vojni kapelan na HVU-u, don Marko Medo, fra Ivan M. Lotar, OFM Conv., župnik na Svetome Duhu, fra Zlatko Vlahek, OFM Conv. i don Marin Drago Kozić, policijski kapelan. Fra Ivan M. Lotar uputio je pozdravne riječi svima prisutnima te je naglasio kako se veseli i budućoj suradnji s HVU-om te je podijelio radost sve braće zbog proglašenja crkve sv. Antuna bazilikom. 

Na Misi su prisustvovali zamjenik zapovjednika HVU-a, brigadni general Blaž Beretin, čelnici ustrojstvenih jedinica, djelatnici, kadeti Vojno-studijskih programa i polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta ''Dr. Franjo Tuđman''. 

Na početku propovijedi, vojni ordinarij okupljenima je čestitao blagdan njihova nebeskog zaštitnika, sv. Mihaela, i zazvao je na njih svjetlost Duha Svetoga na početku nove akademske godine. Zatim je pojasnio nauk Crkve o anđelima, duhovnim stvorovima koji imaju razum i volju te prate ljude svojom moćnom pomoći, zaštitom i zagovorom, posebno istaknuvši lik svetog Mihovila arkanđela:

''Stari Zavjet spominje svetoga Mihovila kao zaštitnika Božjega naroda (usp. Dn 10,21; 21,1), a poslanice Novoga zavjeta kao anđela Posljednjega suda (usp. 1Sol 4,16), odnosno onoga koji prati duše u nebo (usp. Jd 9). No, na osobit način o Mihovilu govori Knjiga Otkrivenja. Sveti se Mihovil bori protiv zla, protiv Sotone i njegovih slugu. (…) U ranokršćanskoj umjetnosti sveti je Mihovil prikazan kao visoki službenik carskoga dvora, u svečanoj odori, s kopljem u ruci drugim oznakama vlasti. To ukazuje na njegovu pripadnost nebeskom kraljevstvu, ali i na autoritet i vlast koje mu je Bog dao kako bi pomagao i štitio ljude. Stoga je pred  njim svako zlo nemoćno i osuđeno na propast.''

''Na početku akademske godine na HVU-u, svjesni smo da su nam svima u našem društvu potrebni kvalitetno obrazovanje i odgoj, otvorenost životu, zaštita obitelji, siguran posao i pravedna plaća za radnike. Od svetoga Mihovila možemo naučiti kako se suprotstavljati zlu i strukturama grijeha, umreženim strukturama zla. Ugledajmo se u vrline ovoga svetog arkanđela: poštenje i čestitost, hrabrost i jakost, promicanje dobra i suzbijanje zla, blagost i susretljivost prema nevoljnima i potrebnima, a otpor u nepotkupljivost u suočavanju sa strukturama zla i grijeha'', rekao je msgr. Bogdan.

Osvrnuo se i na lik mladog čovjeka Natanaela iz naviještenog Evanđelja (Iv 1,47-51). On je, kao i mnogi mladi u našoj  domovini, pun ideala te želi ostaviti pozitivan trag u ovome svijetu i dati doprinos ljudskome društvu.

''Natanael je, sjedeći pod smokvom, u tišini i sabranosti, razmišljao o smislu svoga života. (…) Kada Isus izjavljuje da je Natanaela vidio pod smokvom, onda time hoće reći da nas On bolje poznaje od nas samih. Isus znade tko smo i na što smo pozvani. (…) Jedino Isus može odgovoriti na najdublja pitanja o smislu našega života. Samo On može nemirne titraje našega srca pretvoriti u simfoniju ljubavi. Zaštita i zagovor arkanđela Mihovila prati nas na putu usklađivanja naše volje s Božjom voljom, naših planova i programa s Božjim naumom spasenja, naših ideja i promišljanja s vječnom istinom Evanđelja.''

Na kraju propovijedi biskup je okupljenima prenio riječi koje je papa Franjo prošle srijede na općoj audijenciji uputio vjernicima vojne biskupije u RH prilikom zahvalnog hodočašća Vojnog ordinarijata povodom 25. obljetnice utemeljenja:

''Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja, kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće na kojem se trenutačno nalazite povodom 25. obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov.''
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: