Proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

Proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

Svečano misno slavlje, kojem su nazočili brojni članovi dominikanske obitelji te vjernici iz Trogira i cijele Hrvatske, predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavko Slišković.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Ivana Rinčić
Objavljeno:
 
26.03.2023 09:52

 

U Hrvatskom nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika jučer je svečano obilježen Dan Hrvatske dominikanske provincije i svetkovina Navještenja Gospodinova. 

Svečano misno slavlje, kojem su nazočili brojni članovi dominikanske obitelji te vjernici iz Trogira i cijele Hrvatske, predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavko Slišković. Koncelebrirali su starješina trogirskog dominikanskog samostana, fr. Petar Galić; ekonom Provincije, fr. Zvonko Džankić; fr. Domagoj Augustin Polanščak, fr. Ante Kazoti te ostala subraća.

U propovijedi se provincijal posebno osvrnuo na značaj same svetkovine te je naglasio kako je, zahvaljujući Mariji, Riječ tijelom postala. Sin Božji postao je Sinom Čovječjim da bi svi mogli biti djeca Božja.

''To je Radosna vijest koju Bog nudi svim ljudima, kako bi svi bili Isusova braća i sestre, djeca nebeskoga Oca'', rekao je.

Podsjetio je na činjenicu da je sveti Dominik poput apostola sve ostavio i krenuo za Kristom propovijedajući Radosnu vijest.

''Izabrao je braću i sestre koji će biti njegovi suradnici i tako nastaje dominikanska obitelj čiji je cilj naviještanje Radosne vijesti. Ne iznenađuje nas stoga da naša Hrvatska dominikanska provincija gotovo šest i pol stoljeća nosi naziv Navještenja Blažene Djevice Marije. I mi, poput arkanđela Gabrijela, želimo biti donositelji Radosne vijesti'', kazao je propovjednik.

Istaknuo je kako je navjestitelj Radosne vijesti bio i blaženi Augustin Kažotić, koji je spojio sjever i jug Hrvatske, rodni Trogir i Zagreb, povezao vjeru i znanje, biskupsku čast i osobnu poniznost, plemićko porijeklo i brigu za siromahe, svetost i jednostavnost života, strogost za grijeh i blagost za grješnike.

''Najviše se trudio oko ljepote liturgije i poboljšanja vjerskoga života. Poznavajući njegov život, i mi dobijemo inspiraciju, sjećamo se njegove brige za bolesne, za siromašne, za gladne i žedne, za sve koji su u bilo kakvoj potrebi. Siguran sam da, ako molimo njegov zagovor, imat ćemo još dodatne snage da možemo biti pravi navjestitelji Radosne vijesti. Neka i nas njegov zagovor potakne na češći odlazak na svetu Misu, na trud oko boljeg vjerničkog života, da budemo pravi svjedoci Evanđelja, živeći međusobno kao braća i sestre, kao djeca Marije, Majke Crkve i svog nebeskoga Oca'', zaključio je fr. Slavko.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor bl. Augustina Kažotića uz glazbenu pratnju fr. Joze Čirka.

Starješina trogirskog dominikanskog samostana, fr. Petar Galić, uputio je čestitke cijeloj dominikanskoj obitelji koja slavi svoj dan te zahvalio svima koji su uveličali svečanost, izvijestila je IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: