Svećenički dan u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Svećenički dan u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 24. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinu svećenika, započeo je u kapeli koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predslavio splitsko-makarski nadbiskup u miru, mons. Marin Barišić.

Autor
Splitsko-makarska nadbiskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Splitsko makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
25.05.2023 10:06

 

Prigodnu homiliju apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Želimira Puljića, pročitao je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Nediljko Ante Ančić.

U homiliji je mons. Puljić analizirao tekst iz Djela apostolskih (Dj 20, 28-38) koji govori o dirljivom oproštaju Pavla od njegovih kolega koje je ''on osobno pozvao u službu, poznavao u dušu, zaredio za đakone, prezbitere i biskupe te s njima proveo ‘tri pune suzne i mučne godine’''. Mons. Puljić istaknuo je kako Pavao svoje kolege upozorava na tri stvari: prvo – stado koje im je povjereno nije njihovo vlasništvo, nego su izabrani od Duha Svetoga kako bi za stado brinuli; drugo – svoje suradnike ''upozorava na velike opasnosti izvana, od strane poganskih fanatika, nevjernika, neznabožaca, bezbožaca, bogomrzaca, bogohulnika'', tj. Pavao ih upozorava na sve one koji ubijaju i razdiru odnose; treće – svoje suradnike upozorava na heretike koji su i danas prisutni kroz iskrivljavanje crkvenog nauka uime svjetovnih znanosti.

Mons. Puljić u homiliji je naglasio i kako je ovaj Pavlov govor obilježen suzama te molitvom, dodavši: ''Pavao je najveći kad klekne i kad se moli. To kao svećenici trebamo činiti kako na sastanku tako i na rastanku, kako na uranku tako i na počinku; u svako doba dana i noći. Lijepo je osjetiti gorljivog apostola Pavla koji propovijeda neustrašivo i smjelo. Bez straha od ljudi, ali i bez želje da se svidi ljudima. Posebice je dirljivo vidjeti s kakvom brigom i ljubavlju pazi na Božje stado koje mu je povjereno. Neka i nama pomogne predano živjeti za povjerene ljude koje nismo birali, već smo im poslani. Posebice ga molimo neka smekša naše ‘srce kameno’ i učini nas osjetljivima za nevolje ljudi''.

Drugi dio programa, koji je održan u velikoj dvorani, započeo je predstavljanjem novih voditelja ureda: predstojnice Katehetskog ureda, prof. dr. sc. Jadranke Garmaz; predstojnika Ureda za pastoral mladih, don Ivana Terzea te v. d. ekonoma i ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera, don Mije Šurlina. Najprije je pastoralni vikar, mons. Ančić, podsjetio na rad prethodnika navedenih ureda: mr. sc. don Josipa Periša, dr. sc. don Mihaela Provića i don Joze Gojsalića.

Zatim se nazočnima obratila predstojnica Garmaz, podsjetivši ih na tradicionalne aktivnosti Katehetskog ureda. Osim toga, prof. Garmaz govorila je i o novim projektima: tečaju ikonopisanja za vjeroučitelje; biblijskim katehezama pod nazivom ''O Riječi je riječ''; portalu ''Mreže Riječi'' na kojem svoje članke objavljuju brojni doktori znanosti, svećenici, vjeroučitelji i studenti teologije; duhovnim vježbama na kojima svaki vjeroučitelj treba sudjelovati jednom u tri godine. Poručila je i kako će godišnjak ''Svjedok'' dobiti novi izgled. Upoznavši svećenike s Istraživanjem o pripravi za primanje sakramenta krizme, koje je provedeno 2020. godine na 472 ispitanika, predstojnica Garmaz pozvala ih je na suradnju s vjeroučiteljima u župnoj katehezi.

Don Ivan Terze poručio je kako ''Ured za mlade treba pratiti znakove vremena''. Kazavši kako je kod mladih često prisutna nezainteresiranost za vjeru, don Ivan je naglasio da pastoral mladih treba biti ''vjeran svijetu mladih te vjeran crkvenom poslanju''. Naglasio je da su – Susret hrvatske katoličke mladeži 1996. godine u Splitu te posjet Ivana Pavla II. 1998. godine Splitu i Solinu – događaji koji su prouzrokovali polet pastorala mladih u našoj nadbiskupiji. Poručivši kako je jedan od temeljnih zadataka pastorala mladih otkriti životni poziv kod srednjoškolaca i studenata, don Ivan je istaknuo ''da pastoral mladih treba biti pastoral zvanja''. Najavio je i odlazak mladih Splitsko-makarske nadbiskupije na Svjetski susret mladih koji će se održati ovo ljeto u Portugalu.

Don Mijo Šurlin nazočne je upoznao s radovima na Svećeničkom domu u Mravincima, poručivši kako se nada novom financijskom sustavu od jeseni. Naglasio je i kako je Nadbiskupija uvijek na raspolaganju župama kojima je potrebna pomoć u obnovi njihovih kuća i ostale imovine. Podsjetio je i na akciju prikupljanja materijalne pomoći za Siriju, Tursku i BiH.

Nakon što je pastoralni vikar mons. Ančić prisutne podsjetio na korisne materijale za pripravu sakramenta Potvrde (serija Youcat, J. Baričević – ''Snagom Duha'', R. Librić i M. Rašpolić – ''S tobom želim poć'', A. Mateljan – ''Što vjerujem?'', R. Perić – ''Primi pečat dara Duha Svetoga'', J. Udovičić – ''S Kristom kroz život'', M. Gotovac – ''Katehetsko liturgijska građa u pastoralu krizmanika'', D. Koren i suradnici – ''Duše Sveti, mi te trebamo'', M. Radošević – ''Primite Duha Svetoga'', L. Vuco – ''Župni priručnik za krizmanike i mlade'', N. M. Roščić – ''Moja krizma''), dr. sc. s. Marijana Mohorić prikazala je novi priručnik za krizmanike.

Dr. Mohorić kazala je kako je priručnik ''Potvrđeni za život u punini. Prva godina priprave kandidata za slavlje svete potvrde'' izrađen na poticaj i zahtjev tadašnjeg zadarskog nadbiskupa, mons. Želimira Puljića. Ovaj priručnik izdan je za katehete (2020. godine) te za krizmanike (2021. godine). Dr. Mohorić nazočne je upoznala sa sadržajem priručnika, potaknuvši ih da ga preuzmu s mrežne stranice Zadarske nadbiskupije. Posebno je istaknula kako je za kvalitetu pripravu budućih krizmanika nužna suradnja u župama i među župama te autentičnost i formacija župnih suradnika.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, don Franjo-Frankopan Velić, svećenike je upoznao s trenutačnim projektima izgradnje i obnove crkvenih objekata. Najavivši svećeničko ređenje koje će biti 24. lipnja u crkvi Svete Obitelji u Solinu, don Franjo-Frankopan je kazao ''kako je posebno radostan zbog trenutačne atmosfere u splitskoj bogosloviji u kojoj vlada zajedništvo i sklad''. Kazao je i kako je za crkvu Svete Obitelji u Solinu pokrenut postupak kako bi je se proglasilo malom bazilikom (basilica minor).

Mons. Puljić za ovu prigodu napisao je govor na temu ''Duhovnost dijecezanskog klera''. Nakon što je navedeni govor podijeljen nazočnim svećenicima, generalni vikar izdvojio je nekoliko njegovih naglasaka. ''Mons. Puljić, između ostalog, navodi da je srž kleričke duhovnosti u dijecezanstvu. To dijecezanstvo za njega znači pozitivan odnos prema biskupu i prema drugim svećenicima'', kazao je don Franjo-Frankopan, istaknuvši i kako mons. Puljić naglašava ''da je najveći neprijatelj međusobnih odnosa trač koji je znak duhovne praznine''.

Na kraju se nazočnima obratio i nadbiskup u miru Marin Barišić. Poručivši svećenicima da je znanje bitno kako bi se moglo kvalitetno pripremati srednjoškolce za sakrament Potvrde, mons. Barišić dodao je i ''kako ono, ako nedostaje prenošenje iskustva vjere, ništa ne znači''. Potaknuvši svećenike da budu predstavnici Crkve koja pripada narodu, mons. Barišić je kazao: ''Neka Duh Sveti u nama osvježi svoje darove kako bi mogli biti znak Božjeg lica''.

Svećenički dan završio je zajedničkim objedom u blagovaonici svetišta.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: