U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

WWF Adria, Grad Koprivnica i Komunalac posadili više od 900 biljaka koje će pružiti samoodrživi voćnjak studentima Sveučilišta Sjever.

Autor
WWF Adria/Laudato/F.P.
Fotograf
WWF Adria
Objavljeno:
 
22.04.2024 15:58

 

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila najveću šumu hrane u Hrvatskoj obilježivši tako Dan planeta Zemlje. Ova šuma hrane, koja će biti javno dostupna studentima i građanima, 'niknula' je na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu.

Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje.

''Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-va petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj Dan planeta Zemlje obilježavamo sadnjom najveće šume hrane, čak pet puta veće od prošlogodišnje, sa 150 stabala voćaka i čak 750 sadnica komplementarnog aromatičnog i začinskog bilja, te manjih voćaka i povrtnica. Najljepše od svega je da je zbog sadnje na permakulturan način ona zapravo – samoodrživa'', istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF-a Adrije prilikom sadnje upriličene u ponedjeljak na Sveučilištu Sjever, posebno zahvalivši Komunalcu na odličnoj suradnji i predanosti ovom velikom i značajnom projektu.

Uoči same sadnje šume hrane, u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, kao i brojni vrtićari, učenici i studenti iz tog grada, tijekom kratkog osvrta na Dan planeta Zemlje, direktorica programa zaštite prirode u WWF-u Adriji Dunja Mazzocco Drvar istaknula je zašto je šuma hrane najbolji način sadnje s obzirom na klimatsku sadašnjost: ''Iz mjeseca u mjesec svjedoci smo različitih klimatskih rekorda pa i vremenskih ekstrema koji nas podsjećaju da se klima već promijenjena te da se i dalje mijenja i čini i prirodu i nas sve ranjivijima. Baš je danas objavljen izvještaj europskog klimatskog servisa 'Copernicus' u kojem uz ostalo stoji da je u 2023. godini zabilježen rekordan broj dana s ekstremnim toplinskim stresom te da se smrtnost povezana s vrućinom povećala za 30 % u posljednjih 20 godina. Zelene površine u gradovima jedan su od efikasnijih načina smanjenja toplinskog otoka, a ovako sađene šume i same će sebe očuvati u promijenjenim klimatskim uvjetima. Upravo su ovakve akcije i ohrabrivanje građana da repliciraju šume hrane u svojim domovima koristan alat prilagodbe na klimatsku krizu i sve vremenske ekstreme s kojima se suočavamo''.

Tijekom ove proslave proglašeni su i pobjednici Terrapije 2.0 ''Glasaj za Zemlju!'' Nakon prošlogodišnje Terrapije, koja je predstavila prvi hrvatski digitalni Klimatski rječnik, u svom nastavku projekt je usredotočen na pojašnjavanje tematike klimatskih promjena uz poziv na akciju. Studenti Sveučilišta Sjever predstavili su svoje radove, dok je u dvorištu nicala šuma hrane.

Sadnja najveće šume hrane održala se zahvaljujući financijskoj podršci partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Intesa Sanpaolo.

wwf adria

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: