U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.

U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.

U Vranekovićevoj godini, u kojoj se slavi 100. obljetnica rođenja krašićkog župnika Josipa Vranekovića, misno slavlje u subotu 24. srpnja u Krašiću predslavio je domaći sin umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.07.2021 14:28

 

U propovijedi je biskup Mrzljak predstavio život vlč. Vranekovića, prisjećajući se kako je i sam kao šestogodišnjak bio među onima koji su u ožujku 1950. pred crkvom dočekali novoga župnika, koji će tamo služiti 14 godina, od toga devet godina s bl. Alojzijem Stepincem (1951. – 1960). Teško doba nakon II. svjetskoga rata i komunistička strahovlada ostavili su duboki trag na žiteljima Krašića, napomenuo je biskup Mrzljak. Dotadašnji župnik Andrija Barišić bio je star i nemoćan, a u strahu diktature, kada je ukinut vjeronauk u školama, nije ga održavao ni u župi te je obavljao samo najnužnije u pastoralu. Ljudi su bili sve siromašniji, a porezi, nova davanja i otimanje dodatno su ih opterećivali, osobito nakon blaženikova dolaska. Mladi svećenik Josip Vraneković dolazi iz komunističkoga zatvora neslomljen i neustrašiv te počinje dizati vjeru u puku, istaknuo je biskup Mrzljak.

Osvrnuo se zatim na marijansku pobožnost župnika Vranekovića, osobito u svibnju i listopadu, kada je uz misna slavlja vodio večernice. Upravo njegovim zauzimanjem, a na Stepinčev poticaj, napravljena je špilja Gospe Lurdske, oltar u kapeli sv. Ivana, obnovljena je kapela Gospe Žalosne na groblju. U listopadu se zajedno navečer molila krunica, pjevale su se litanije Majke Božje i zatim blagoslov s Presvetim. Krunica se rasporedila po deseticama i molila po obiteljima, stvarajući veliku krunicu u cijeloj župi. Posebno su važna bila hodočašća, osobito trodnevno, u bistričko svetište, koje se obnavlja Vranekovićevom zaslugom. Biskup je dodao da je župnik Vraneković na marijanske blagdane često bio i pozivan kao propovjednik u brojna svetišta, i rado je to činio.

I bl. Stepinac i vlč. Vraneković bili su svjesni da su samo ljudi, ali da Bog po njima može činiti velika djela. To vrijedi za svako vrijeme; potrebna je čvrsta vjera za velika iskušenja, istaknuo je biskup Mrzljak, dodajući da je zato danas potrebno govoriti o njima koji su u puku učvršćivali vjeru. Oni jesu svjedoci svojega vremena, ali to svjedočanstvo je trajno. Poručuju nam da je uvijek dobro potražiti to sjeme Božje riječi i otvoriti mu srca, potražiti pomoć Blažene Djevice Marije, zagovornice i pomoćnice. Tko Mariju ljubi, taj se ne izgubi, ponovio je biskup Mrzljak.

U Misi su koncelebrirali umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić te svećenici rodom iz župe Krašić. Na kraju Mise, upravitelj župe, vlč. Ivan Vučak najavio je za jesen odgođen blagoslov Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca i dolazak zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Zahvalio je zboru 'Josip Vraneković' i mladom orguljašu Tomislavu Torbaru, koji će svirati i na svečanosti blagoslova Spomen-doma; i svim sudionicima slavlja, osobito redovnicama, biskupima i svećenicima.

Sudionici misnog slavlja zatim su se u procesiji uputiti do groba župnika Josipa Vranekovića na krašićkom groblju, gdje su se pomolili i zapalili svijeće.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska