Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Na Nedjelju Muke Gospodinove ili Cvjetnicu, 24. ožujka u popodnevnim satima, Udruga Stepinčeva oaza mira u suradnji sa Župom svetog Petra apostola u Zaprešiću u Novim dvorima uprizorila je Kristovu muku.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Ilija Nikolić
Objavljeno:
 
25.03.2024 16:57

 

Velik broj posjetitelja pogledao je sedmo uprizorenje na ovom povijesnom mjestu koje je izvela građanska udruga koja na taj način evangelizira i svjedoči Kristovu ljubav.

Predsjednik udruge, trajni đakon Ilija Nikolić, u svom pozdravnom govoru naglasio je kako zajednički trenutci na Cvjetnu nedjelju trebaju biti velika zahvala našem Spasitelju Isusu Kristu za toliku ljubav koju je darovao za spasenje čovjeka, a posebno za dane Velikog četvrtka i Velikog petka. Zahvalio je Župi sv. Petra apostola, generalnim pokroviteljima: Gradu Zaprešiću i Turističkoj zajednici kao i ostalim dobročiniteljima što ih podupiru u tako velikim duhovnim projektima.

Držeći se vjerno evanđeoskog teksta, Kristova muka uprizorena je u tri dijela. Posljednja dva dana Isusova života Zaprešćani i njihovi gosti mogli su vidjeti deset činova: dva Isusova ozdravljena – žene koja je bolovala od krvarenja i ozdravljenje Jairove kćeri, posljednju večeru, Judin razgovor s farizejima, Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, Judinu izdaju, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem, Petrovo zatajenje, suđenje pred Pilatom, križni put i razapinjanje Isusa na križ. Ulogu Isusa odigrao je Martin Mihalić koji je svojom mirnoćom i dostojanstvom izvrsno uprizorio najzahtjevniju ulogu. Između pojedinih činova Kristovu muku svojim napjevima približio je župni zbor sv. Cecilije pod vodstvom Hrvoja Banaja.

Rikard Kraguljac otpjevao je i odsvirao jednu od najpoznatijih suvremenih hrvatskih duhovnih pjesama ''Da Te samo dotaknem'' nakon scena Isusovih ozdravljena. U izvedbi je sudjelovalo sedamdeset kostimiranih glumaca uz tehničku potporu glazbe, zvučnih, dimnih i svjetlosnih efekata.

Župni vikar Domagoj Koružnjak održao je kratku završenu riječ i zahvalio je svim članovima udruge na sudjelovanju kao i svima koji su pomogli u ostvarenju tog zahtjevnog scenskog prikaza. Čestitkama zahvale pridružio se i gradonačelnik Željko Turk iskoristivši trenutak da unaprijed okupljenim građanima zaželi sretne i blagoslovljen blagdane.

To je bilo šesnaesto uprizorenje Muke Kristove koju od 2010. godine koje scenski uprizoruje navedena udruga, a u kojoj sudjeluju mnogobrojne obitelji.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: