Za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno više od sto tisuća eura

Za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno više od sto tisuća eura

Koncertom ''Srce za Ugandu'' na Gripama i donacijama građana započinje izgradnja nove misije za pomoć najugroženijima.

Autor
K.D./Laudato/F.P.
Fotograf
Marija Anđela Mikulić i Jure Leventić
Objavljeno:
 
08.02.2024 09:01

 

U sklopu duhovnog koncerta ''Srce za Ugandu'' koji je prije nekoliko dana na splitskim Gripama okupio više od 6000 posjetitelja, za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno je više od sto tisuća eura!

Koncert je održan u organizaciji Župe Gospe Fatimske iz Splita, a uz kupnju ulaznice za duhovni koncertni spektakl koji je napunio veliku dvoranu Gripe, građani su svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dali i direktnim uplatama donacija na račun.

''Cjelokupan iznos koji je prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji već je uplaćen na račun Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, koji je naša krovna organizacija za pomoć misijama i misionirima. Taj iznos bit će u potpunosti proslijeđen don Jakoslavu Baniću, misionaru u Ugandi koji će nas onda naknadno obavijestiti o izgradnji ove nove misije'', ističe don Ivan Zovko, u ime splitske Župe Prečistoga Srca Marijina (Gospa Fatimska) koja je organizirala ovaj koncert i predvodila akciju ''Srce za Ugandu''. Točan iznos koji je do sada prikupljen iznosi čak 101.512,00 eura!

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i misionar, don Jakoslav Banić, zahvaljujući i ovim novčanim sredstvima prikupljenim na ovom koncertu, započinje potpuno novu misiju u Ugandi, u pokrajini Karamoja koja će u mnogočemu unaprijediti životne okolnosti za djecu i lokalno stanovništvo u tom vrlo siromašnom dijelu Ugande, gdje je glad i nedostatak pitke vode na žalost svakodnevica. Tek 15 % djece u ovoj regiji pohađa školu, a samo njih 45 % ima osiguran topli obrok dnevno. Potresna je činjenica da tek 20 % djece dočeka životnu dob od pet godina.

Zahvaljujući ovim donacijama i donacijama koje su prikupile Papinska misijska djela u RH i misijski ured Splitsko-makarske nadbikupije započinje izgradnja pastoralno-edukacijskog centra za djecu i mlade, utočišta za najsiromašnije, crkve, osnovne škole, dječjeg vrtića i poljoprivrednog dobra u Ugandi.

Podsjetimo, na koncertu koji je proteklog petka, 2. veljače, na Svijećnicu, napunio Gripe, pjevali su brojni poznati izvođači duhovne glazbe u Hrvatskoj: Vanessa Mioč, sestre Palić, zbor Mihovil, sestre Ramljak i fra Marin Karačić, a posebni gosti koncerta bili su klapa Cambi i Dražen Zečić. U organizaciji koncerta sudjelovalo je stotinjak volontera, ponajprije iz župe Gospe Fatimske, ali i cijelog Splita pa i šire, a bili su predvođeni don Ivanom Zovkom, Majom Dusparom, Pericom Prižmić i Krunoslavom Kvesićem.

''Na koncertu se osjetilo predivno zajedništvo i to je moralo uroditi plodom! Prikupljenim donacijama nadišli smo sva očekivanja, a to je dokaz o Božjem blagoslovu svemu ovom. Zato, vjerujem da će ovo djelo dobrote ljudi brzo uroditi blagoslovom u Ugandi. Hvala svima koji su bili dio ovog koncerta i neka svima dobri Bog uzvrati'', poručio je don Ivan Zovko, organizator i upravitelj Župe Gospe Fatimske u Splitu.

uganda

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: