Završio ''Magis Europe 2022.''

Završio ''Magis Europe 2022.''

Domaćin programa bila je Hrvatska.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.08.2022 08:56

 

Međunarodni ljetni isusovački program za mlade koji žive ignacijevsku duhovnost, ''Magis Europe 2022.'', kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska, zaključen je u nedjelju 31. srpnja misnim slavljem u Solinu, izvijestili su organizatori, a prenosi IKA.

Kako samo geslo ovogodišnjeg programa govori, ''Sentir y gustar'', 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi kušali su i uživali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se našli i u svemu tome tražili dobro i Božje.

Prvi dio ''Magisa'' bili su eksperimenti koji su se održavali na 29 lokacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istovremeno. Nakon njih, u petak 29. srpnja, svi su se okupili u Splitu. Susreti i dijeljenje iskustava iz kojih su došli, zajedničko euharistijsko klanjanje, posveta Srcu Isusovu, razgledavanje Salone i Splita, pješice i biciklima, kupanje, košarka i ples, fešta na krovu u Domu ''Kampus dr. Franjo Tuđman'', samo su neki od događaja koji su obilježili posljednja tri dana.

Svečani završetak ''Magisa'' bila je Misa u Solinu, u nedjelju 31. srpnja, koju je predslavio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, o. Dalibor Renić. U propovijedi se osvrnuo na to što će svaki od sudionika ponijeti kući. Prvo je činjenica da je Bog bio na ''Magisu'', i to ''Bog koji nas potiče, gura naprijed, poziva na akciju''. Drugo je želja nastaviti se boriti, jer ''Bog nas zove na puninu života, bogatstvo u sebi''.

''Borba između sigurnosti i ulaska u nesigurnost je stalna, ako želimo rasti i biti uvijek novi u Bogu'', rekao je provincijal Renić.

Treće je ''da smo svi dio zajednice, Crkve, braća i sestre u Kristu'', zaključio je isusovački provincijal.

O. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge ''Magis'' i povjerenik za pastoral mladih Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i ostvarivanju ''Magisa'' i još jednom ohrabrio sve sudionike da preuzmu odgovornost za svoj život i ohrabre se za bračni ili redovnički poziv.

O. Renić na konferenciji za medije u subotu 30. srpnja spomenuo je kako je vrijednost ''Magisa'' ''u povezivanju isusovačkih zajednica u našoj pokrajini, u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beogradu i Sarajevu, ali i s drugim zajednicama u Europi. Posebno je vrijedno dijeljenje iskustava jer su naši mladi dio veće isusovačke zajednice koja djeluje u cijelom svijetu''.

Na ''Magisu'' su bili i troje Portugalaca koji su domaćini sljedećeg susreta. Voditelj njihova tima, o. Sam Beirao, na konferenciji je rekao kako je zahvalan za ovo iskustvo, posebno za rečenicu koju je često čuo: ‘'Vidjet ćeš’'. To mu je posvijestilo kako su, unatoč svim planovima, nepredvidivosti i teškoće na eksperimentima, a i svakodnevici, česte, ali Bog se uvijek pobrine da se dogodi ono što treba.

Kakva je budućnost ''Magisa'' u Hrvatskoj, pokušao je odgovoriti o. Špiranec. Želja je da se neki od eksperimenata nastave održavati, kao što su bili ljetni program za djecu u Košutama, učenje o kulturi i običajima malih sredina, Poljica i Stona, ili pak ''žive stijene'', u Zadru i Dubrovniku, gdje se sudionici ''pretvaraju'' u vodiče za turiste i besplatnim razgledom naviještaju ljepotu povijesti crkvenih građevina, ali i žive Crkve, čiji su oni dionici. Stotinjak volontera, koliko ih je sudjelovalo u organizaciji ovog ''Magisa'', svjedoci su želje i volje za ovakvim iskustvima i još više otkrivanja bogatstva naše zemlje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: