Ispovijest samohrane majke konobarice

Ispovijest samohrane majke konobarice

Svjedočanstvo hrabre majke koja se nije predala unatoč teškim životnim situacijama.
 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
04.03.2023 11:26
Audio zapis članka
Audio file

 

Život ponekad zaista piše čudne i nepredvidive priče. Jednu takvu s nama je podijelila samohrana majka Nikolina (28) iz okolice Zagreba. Kako svjedoči, završila je Ugostiteljsku školu – smjer konobar, nakon čega se odmah zaposlila u struci. U tom periodu upoznala je nekoliko godina starijeg dečka i odmah se zaljubila. Nakon kraće veze ostala je trudna. Par se odlučio vjenčati i Nikolina se veselila novom periodu života. Međutim, već nekoliko tjedana nakon vjenčanja počele su intenzivne svađe i neslaganja, a par se razveo nakon pet mjeseci. Nikolina je tako ostala sama s nerođenim sinom.

„Bilo mi je jako teško, ali bolje da se tako odigralo nego da sam i dalje nastavila živjeti u agoniji. Period nakon vjenčanja bio je zaista mučan. Bila sam mlada i neiskusna. Naivno sam ušla u ozbiljnu vezu i vjerovala u neke bajke. Tako je to kad imaš 20 godina. Ali sada sam tu gdje jesam.“

Kako bi uspješno iznijela trudnoću do kraja i donijela sina na svijet, Nikolini su pomagali roditelji. Oni su joj bili oslonac i u najtežim trenucima.

Do neba sam zahvalna svojim roditeljima. Hvala im na ljubavi i podršci. Tata, mama, volim vas! I puno hvala Niki i Tihani, mojim prijateljicama koje su uvijek bile tu za mene. Njihova podrška mi je puno značila.

Rođenjem sina Petra porasli su troškovi u zajedničkom kućanstvu koje je Nikolina dijelila sa svojim roditeljima. Oni su joj i dalje pomagali koliko su mogli sa svojim skromnim mirovinama. To nije bilo dovoljno, stoga se Nikolina ponovno uključila u radni odnos.

„Iznova sam počela konobariti u jednom lokalnom kafiću nedaleko kvarta u kojem živim. Trebala sam novac jer je sve poskupjelo zbog krize, a željela sam i malo financijski rasteretiti svoje roditelje. Kada gledam unazad, mislim da nije prošao niti jedan dan bez nekog barem manjeg incidenta na poslu. Znate, u taj kafić su dolazili pretežito muškarci i to sve samo ne oni (da se tako izrazim) reprezentativni. Većina njih bili su pijanice, ljudi uništenih brakova, propalih karijera, doživljenih brodoloma i neostvarenih želja. Nije bilo lako raditi u takvom društvu...“

Nikolina svjedoči kako je doživjela brojne neugodnosti. Rekla je da želi neke stvari zadržati za sebe, dok je druge podijelila s nama.

„Svakodnevno dobacivanje raznih neprimjerenih nadimaka, seksistički ispadi, vrijeđanja i omalovažavanja od strane gostiju bili su 'normalna' pojava. Šef se nije pretjerano obazirao na sve to. Rađe je govorio kako su to sve naše mušterije o kojima ovisimo. O njima je ovisila i moja plaća, stoga sam bila primorana šutjeti i sa smiješkom na licu sve to trpjeti.“

U takvom nezdravom okruženju Nikolina je radila pune dvije godine, a onda se dogodio jedan zaista ozbiljan incident.

„Samo ću reći da je jedne noći, prije zatvaranja, na mene nasrnuo jedan pijani muškarac. A tome je prethodio udarac po stražnjici. Najgore od svega je bilo to što je taj lik bio u društvu moga šefa. Zajedno je ekipica od njih petero pila cijelo popodne u kafiću. Uglavnom, ošamarila sam ga a to je razljutilo moga šefa. Počeo se derati na mene i tu ne među nama nastala svađa. Na kraju me šef ošamario a ja sam u suzama dala otkaz i izjurila iz kafića. To je bio moj posljednji radni dan u nekom kafiću. Bilo mi je dosta svega. Taj incident je bio kap koja je prelila čašu. Trebala sam novac, brinula se za sina, ali morala sam se pobrinuti i za sebe. Mislim da sam sačuvala svoje dostojanstvo.“

Nakon tog incidenta šef se ispričao Nikolini, ali bilo je kasno – ova hrabra majka odlučila je otići dalje i okrenuti novu stranicu života. Sada već petu godinu radi u restoranu i izuzetno je zadovoljna. Petar je krenuo u školu, a Nikolina je ponosna na njega, ali i na sebe.

Preporučila bih i svim drugim ženama, posebno majkama, da ne odustaju od svojih snova. Nikome ne dajte na sebe. Vrijedne ste! Čuvajte svoje dostojanstvo. Ponekad je život surov i okrutan, ali pokrenite se i maknite od otrovne okoline. Nećete požaliti“, zaključila je Nikolina.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.