Citati svetaca o anđelima čuvarima

Citati svetaca o anđelima čuvarima

Tijekom mjeseca listopada, Katolička Crkva slavi anđele čuvare.

Autor
CNA/Laudato/M.P.
Fotograf
Glas koncila
Objavljeno:
 
02.10.2024 17:33

 

Anđeli čuvari su instrumenti Božje providnosti koji pomažu u zaštiti svojih štićenika od ozbiljne štete i pomažu im na putu spasenja. Učenje Crkve kaže da svaki vjernik ima svog vlastitog anđela čuvara, a opće je teološko učenje da svaka osoba ima anđela čuvara od rođenja. Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Od svog početka pa sve do smrti, ljudski je život okružen brižnom zaštitom i zagovorom anđela. 'Uz svakog vjernika stoji anđeo kao zaštitnik i pastir koji ga vodi prema životu.' Već ovdje na zemlji, kršćanski život po vjeri sudjeluje u blaženom zajedništvu anđela i ljudi, ujedinjenih u Bogu” (br. 336).

Nekoliko naših najvećih svetaca također je podijelilo svoja razmišljanja o anđelima čuvarima. Evo što su rekli:

Sveti Ivan Maria Vianney
"Naši anđeli čuvari su naši najvjerniji prijatelji, jer su s nama danju i noću, uvijek i svugdje. Često bismo ih trebali zazivati."

Don Bosco
"Kada si u iskušenju, zazovi svog anđela. On je željniji pomoći ti nego što ti želiš primiti pomoć. Ignoriraj đavla i ne boj ga se; on drhti i bježi na sam pogled tvog anđela čuvara."

Sveti Jeronim
"Kolika je dostojanstvenost duša, da je svaka osoba od rođenja primila anđela koji je štiti."

Sveta Mala Terezija
"Moj sveti anđele čuvaru, pokrij me svojim krilom. Svojim ognjem obasjaj put kojim hodam. Dođi, upravljaj mojim koracima... pomozi mi, zazivam te. Samo za danas."

Sveti Bazilije Veliki
"Uz svakog vjernika stoji anđeo kao zaštitnik i pastir, vodeći ga prema životu."

Sveti Bernard iz Clairvauxa
"Trebali bismo pokazati svoju naklonost prema anđelima, jer će jednog dana oni biti naši subaštinici, baš kao što su ovdje dolje naši čuvari i skrbnici, koje nam je postavio Otac."

Sveti Franjo Saleški
"Upoznaj se s anđelima i često ih promatraj u duhu. Iako nevidljivi, oni su prisutni uz tebe."

Sveti Josemaría Escrivá
"Ako bi se sjećao prisutnosti svog anđela i anđela svojih bližnjih, izbjegao bi mnoge gluposti koje se potkradu u tvoje razgovore."

Sveti Ivan Kasijan
"Kerubini znače obilje znanja. Oni pružaju vječnu zaštitu za ono što ugađa Bogu, naime, za mir tvoga srca, i bacaju sjenu zaštite protiv svih napada zlonamjernih duhova."

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: