Alessandro Farnese izabran za papu Pavla III.

Alessandro Farnese izabran za papu Pavla III.

Zanimljivo je da je na završnom glasovanju kardinal Alessandro Farnese dobio sve glasove osim vlastitoga.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
13.10.2021 14:12

 

Dana 13. listopada 1534. godine izabran je papa Pavao III., rođenim imenom Alessandro Farnese. Završetku konklave tijekom koje je izabran, prisustvovala su 33 kardinala, među kojima su bili: Matthäus Lang von Wellenburg (knez-nadbiskup Salzburga), Louis II. od Bourbon-Vendômea, Ippolito Medici, Odet de Coligny, Jean de Lorraine, Girolamo Grimaldi i Ercole Gonzaga. Kao što je vidljivo već i iz njihovih imena, dio tih kardinala potjecao je iz Francuske, a dio iz Italije, pa su uoči izbora formirane talijanska i francuska frakcija.

Kardinal Alessandro Farnese, koji je naposljetku izabran za papu, smatran je neutralnim kandidatom, izvan spomenutih frakcija. U trenutku izbora bio je kardinal Farnese u 67. godini, što je smatrano prednošću (pri selekciji kompromisnih kandidata za Papu često se preferiralo starije osobe, zbog pretpostavke da ne će moći predugo vladati).

Zanimljivo je da je na završnom glasovanju kardinal Alessandro Farnese dobio sve glasove osim vlastitoga. Odabrao je ime Pavao III., a zatim je punih 15 godina bio papa, unatoč spomenutoj naprednoj dobi pri izboru. Papa Pavao III. preminuo je 10. studenog 1549. godine, u prilično visokoj dobi od 82 godine, piše Povijest.hr.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro