Antunovi ljljani – znak nade, empatije i karitasa

Antunovi ljljani – znak nade, empatije i karitasa

Karitas, kao pojam kršćanskoga služenja braći i sestrama, na poseban se način očituje u ljubavi i brizi za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Autor
Antunovi ljiljani/Laudato/F.P.
Fotograf
Le Dori studio
Objavljeno:
 
27.11.2023 10:57

 

"Već prošle godine su naši susreti na Svetom Duhu urodili plodovima, ali ove godine nastavljamo još jače i snažnije!" najavljuje fra Ivan M. Lotar, voditelj susreta Antunovih ljiljana na zagrebačkom Svetome Duhu. 

Na prvom, listopadskom susretu Antunovih ljiljana u novoj pastorlanoj godini s Ljiljanima, njihovim roditeljima, članovima obitelji i skrbnicima te volonterima, razgovarali smo o talentima. Cilj susreta bio je otkriti koje sve talente posjeduju naši Ljiljani, a da nekih nisu niti svjesni. Često su naše misli usmjerene na to što netko ne može, ali ovdje smo bili usmjereni na to što sve Ljiljan može i koje su njegove jake strane. Bog je svakome od nas podario talente, neke možda još uvijek nismo otkrili jer nisu toliko očiti. Osobito je izazovno prepoznati ih kod osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a posebice ako se naglasak u poticanju razvoja nije stavio na osnaživanje i poticanje talenata.

antunovi ljiljani

Krajnji cilj susreta nije bio samo otkriti talente, već je dugoročni cilj upotreba, njegovanje, razvijanje, usmjeravanje i vrednovanje talenata u okruženju u kojem Ljiljan živi. Osim toga, osvješćivanjem talenata, koje bismo mogli nazvati i darovima, naša zajednica je bogatija, plemenitija i još više raste."

Na drugom susretu Antunovih ljiljana u studenome, prepoznati talenti od prethodnog susreta nastojali su se prikazati – bilo crtežom, bilo pismom, jednom ili dvije riječi – svatko u skladu sa svojim mogućnostima uz podršku naših volontera. Glavna svrha prikazivanja talenata jest sudjelovanje u igrokazu – prikazu živih jaslica po uzoru na svetoga Franju pod nazivom ''Poklonstvo kraljeva'', u kojem će svaki Ljiljan darovati svoj talent/talente Isusu. Također, marljivo se radilo i na scenskom dijelu – odnosno kostimografiji. Ljiljani su s volonterima birali kostime za žive jaslice. Za to vrijeme, roditelji i skrbnici Ljiljana su s fra Ivanom imali vrijeme za zajedničku molitvu, svjedočanstva i dijeljenje iskustava. Zajednička želja i motiv susreta je da zajednica očvrsne te da se u suradnji s drugim roditeljima i skrbnicima gradi jedno veliko prijateljstvo koje prate povjerenje i ljubav.

antunovi ljiljani

Za sve vas koji se želite uključiti u volontiranje s Antunovim ljiljanima, javite se na mail askfrapriest@gmail.com

"Sljedeći susret je predviđen za 17. prosinca, kada nam – šššš! – dolazi jedan poseban gost s poklonima! Imat ćemo i generalnu probu za žive jaslice i radosno vas čekamo!" radosno najavljuju iz zajednice. 

Susreti predviđeni za drugi dio godine su: 21. siječnja, 18. veljače, 17. ožujka, 14. travnja, 26. svibnja i 16. lipnja.

antunovi ljiljani

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: