Biskupski program za bolje shvaćanje naravi i veličine grijeha rasizma u ljudima i društvu

Biskupski program za bolje shvaćanje naravi i veličine grijeha rasizma u ljudima i društvu

Program će se izvoditi u tri dijela

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
magentaflorence.com
Objavljeno:
 
23.09.2020 19:09

 

Kalifornijski biskupi pokrenuli su poseban program kako bi pridonijeli promjeni društva, iskorjenjivanju predrasuda i rasističkog ponašanja, te promicali novu kulturu susreta na biskupijskoj razini, ali i u školi i obiteljima, javlja Vatican News.

Nakon ubojstva Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je 25. svibnja usmrtio policajac, kalifornijski su biskupi odlučili pokrenuti poseban program radi boljeg shvaćanja naravi i veličine grijeha rasizma u ljudima, društvu i Crkvi. Inicijativu su objavili nakon proslave spomendana sv. Petra Clavera, apostola afričkih robova, kada su kalifornijski biskupi čuli dirljiva svjedočanstva trojice katoličkih Afroamerikanaca.

Cilj je unijeti stvarnu promjenu u kojoj bi zajedno s biskupima sudjelovali i pripadnici klera, redovnici i vjernici Kalifornije, ističe se u priopćenju objavljenom nakon susreta, u kojemu se podsjeća na riječi sv. Ivana Pavla II. koji u enciklici 'Sollicitudo rei Socialis' ('Socijalna skrb') ističe kako su strukture grijeha u društvu ukorijenjene u pojedinačnim grijesima svake osobe.

Tijekom ljeta, prigodom savjetovanja s raznim afroameričkim vjerskim vođama u Kaliforniji, utvrđene su glavne odrednice programa u trajanju od godinu dana. Program će se izvoditi u tri dijela.

Prva je etapa slušanje: predstavnici afroameričkih zajednica sudjelovat će u nizu susreta na župnoj, biskupijskoj i državnoj razini kako bi ispričali svoja osobna iskustva. Cilj je pomoći razumjeti utjecaj koji rasizam ima na živote ljudi.

U drugoj etapi kalifornijski katolici bit će pozvani na prikupljanje rezultata tih susreta kako bi se suočili s temom rasizma u razgovoru sa samim afroameričkim zajednicama.

Susreti će se održavati u obiteljima, župama i vjerskim zajednicama, a uključivat će sve: redovnike i laike, studente i nastavnike, mlade i stare. Zaključci susreta poslužit će kao temelj za treću etapu, odnosno za djelovanje koje će započeti 2021. godine.

U posljednjoj etapi primjenjivat će se u praksi dogovoreni postupci za suzbijanje predrasuda i rasističkih ponašanja, promičući novu 'kulturu susreta' u raznim životnim okruženjima u biskupijama, župama, školama i obiteljima. Plan djelovanja obuhvaćat će inicijative na području obrazovanja, zagovaranja, slušanja i dijaloga, usmjerenih na 'pročišćenje' Crkve od grijeha rasizma i njegovih posljedica.

Susreti slušanja i dijaloga pripremit će daljnje korake za stalno obrazovanje i katehezu u borbi protiv tog fenomena s ciljem promjene društva i Crkve. Put koji slijedi bit će izazovan, ali to su koraci koje, kao Crkva, trebamo poduzeti kako bismo Isusovom mudrošću i milosrđem preoblikovali naše zajednice, istaknuli su kalifornijski biskupi.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro