Blaženi Bernard Lichtenberg borio se protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba u Berlinu

Blaženi Bernard Lichtenberg borio se protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba u Berlinu

Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom Katoličke Crkve tijekom svete Mise na berlinskom olimpijskom stadionu 1996. godine.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
03.12.2020 17:40

 

Berlinski kanonik, blaženi Bernard Lichtenberg, borio se protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba i osoba s mentalnim poteškoćama, piše povijest.hr

Dana 3. prosinca 1875. godine rođen je blaženi Bernard (Bernhard) Lichtenberg, katolički svećenik koji je preminuo dok su ga transportirali u logor Dachau, u nacističkoj Njemačkoj. Rodio se u mjestu Oławi, koje danas pripada Poljskoj, a nekoć je bilo dijelom Njemačkog Carstva (ime tog mjesta na njemačkom jeziku glasilo je 'Ohlau').

Za svećenika je zaređen 1899. godine. Uoči dolaska nacista na vlast u Njemačkoj bio je kanonik katedralnog kaptola u Berlinu. Zanimljivo je da je bl. Bernard Lichtenberg u suradnji s berlinskim katoličkim biskupom (od 1935. godine grof Johann Konrad Maria Augustin Felix von Preysing Lichtenegg-Moos) tijekom nacističkog režima vodio brigu o židovskoj manjini u tom gradu. Između ostaloga, javno je molio za Židove izložene pogonu. Bl. Bernard Lichtenberg riskirao je život za spašavanje njemačkih Židova, zbog čega je u Izraelu proglašen pravednikom među narodima.

Unatoč tomu što je bio upozoren da mu je život u opasnosti, bl. Bernard Lichtenberg nastavio je djelovati u smislu katoličkog otpora nacizmu. Borio se i protiv nacističkog programa eutanazije bolesnih osoba i osoba s mentalnim poteškoćama. Čak je organizirao i demonstracije ispred koncentracijskih logora.

Godine 1943. bl. Bernard Lichtenberg uhićen je i poslan u koncentracijski logor Dachau (pokraj Münchena). Preminuo je kao mučenik prilikom transporta u taj logor, 5. studenog 1943. godine. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom Katoličke Crkve tijekom svete Mise na berlinskom olimpijskom stadionu 1996. godine. Tada je blaženikom proglašen i blaženi Karlo Leisner (katolički svećenik zatočen u koncentracijskom logoru Dachau).

Posmrtni ostatci blaženog Bernarda Lichtenberga danas se nalaze u kripti berlinske katoličke katedrale svete Hedvige (ta se zanimljiva katedrala nalazi u samom središtu Berlina, uz znamenitu ulicu 'Unter den Linden', nedaleko od Humboldtova sveučilišta i zgrade Opere). O bl. Bernardu Lichtenbergu snimljen je i film.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: