Crkva u Hrvata i suočavanje s problemima

Crkva u Hrvata i suočavanje s problemima

Katolička crkva svojim djelovanjem u posljednih nekoliko godina pokazala je da se želi suočiti sa svojim problemima.

Autor
Domagoj Trojanović
Fotograf
Pixsell
Objavljeno:
 
17.10.2024 15:17

 

Katolička crkva u Hrvatskoj, slično kao i u drugim zemljama, suočava se sa skandalima koje su počinili pripadnici klera ili predstavnici crkvenih institucija prema maloljetnicima ili drugim ranjivim osobama. Teško je procijeniti je li u našoj zemlji to češća ili rjeđa pojava u usporedbi s drugim zemljama. Međutim, bez obzira na sve, Crkva se s ovom nemilom pojavom suočavala te se s njom i dalje suočava.

Na više puta spomenutoj konferenciji, "Zaštita maloljetnika u Crkvi", koja se održala početkom 2019., a koja je donijela brojne promjene, sudjelovao je tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić. 

Po povratku, u razgovoru za Hrvatski katolički radio, izjavio je kako se na tom susretu "zaista moglo osjetiti ranjenost žrtava zlostavljanja, njihova potištenost, a u nekim slučajevima i volja da krenu naprijed, da ozdrave, da pokušaju živjeti normalno. Netočan je zaključak koji se ‘nameće’, kao da se pedofilija događa samo u Crkvi. Crkva je također dio ovoga svijeta i podložna je svim ranama kojima su i ljudi podložni, ali Crkva je zauzela jasan stav nulte tolerancije".

Kao plod Vatikanske konferencije, Hrvatska biskupska konferencija donijela je niz odluka. Prije svega, na plenarnom zasjedanju u lipnju 2020., sukladno smjernicama Svete Stolice za opću Crkvu, osnovano je Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te je usvojen Pravilnik o radu i ustroju toga Povjerenstva. 

Kako je navedeno u priopćenju s tog zasjedanja, "riječ je o specijaliziranom tijelu koje će omogućiti i provoditi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime HBK-a te će djelovati kao kvalificirana podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života koje djeluju na području mjerodavnosti HBK-a, kao i udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama te crkvenim pokretima i stvarnostima na njezinu području. Za predsjednika Povjerenstva izabran je dubrovački biskup Mate Uzinić".

Jedno od važnijih zasjedanja, vezanih uz ovu tematiku, bilo je u studenom prošle godine, kada je donesena odluka o osnivanju Nacionalnog ureda za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, te je prihvaćen Pravilnik o njegovu ustroju i djelovanju. 

U priopćenju s tog zasjedanja navedeno je sljedeće: "Taj će Ured objediniti zadaće dosadašnjeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i metropolijskih ureda. U radu Ureda angažirat će se tim stručnjaka iz raznih područja. Nakana osnivanja Ureda je prije svega unaprjeđenje prevencije i zaštite maloljetnih i ranjivih osoba na tragu dokumenata i nastojanja opće Crkve. Uz to usvojene su ažurirane Smjernice za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba".

Rad Ureda bit će pod nadzorom Stalnog vijeća HBK-a. Za pročelnika je imenovan don Marin Batur, svećenik Zadarske nadbiskupije, a za tajnicu s. Marta Carti. Ostali članovi Ureda su Sanda Smoljo-Dobrovoljski, s. Gordana Igrec, preč. Marko Kovač, vlč. Ilija Jakovljević, s. Dijana Mihalj, vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Antun Faltak, Marta Čivljak, vlč. Josip Horvat, Olja Barščevski i Zvonimir Ancić. Dakle, kombinacija svećenika, redovnika i vjernika laika. 

Istupi dvojice nadbiskupa na konferencijama za novinare, tijekom 2023., riječkog mons. Mate Uzinića te đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, izazvali su veliko zanimanje javnosti. Postojali su različiti komentari, tumačenja i analize. Nadbiskup Uzinić iznio je detalje o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje. Uputio je ispriku te pozvao sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave. Nadbiskup Hranić izjavio je kako su svjesni sve ozbiljnosti i dubine ozljeda i rana nastalih zlostavljanjem i dodatno pogrješnim ponašanjem nas koji smo pozvani reagirati, zaustaviti i spriječiti daljnje nasilje. Međutim, zbog određenih nerazumijevanja tijekom novinarskih pitanja, nadbiskup Hranić održao je još jednu konferenciju za novinare desetak dana kasnije, kada je kazao: "Sada bolje shvaćam koliko je važno da žrtva bude u središtu našeg odgovora na dojavu o zlostavljanju te da prema osumnjičenima za kažnjiva djela treba postupati odlučno u skladu s važećim crkvenim odredbama".

Katolička crkva svojim djelovanjem u posljednih nekoliko godina pokazala je da se želi suočiti sa svojim problemima. Vrijeme će pokazati plodove, posebno učinke djelovanja Nacionalnog ureda za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba.

***Članak je dio niza ''Crkva koja ranjava'', a objavljen je u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije. Dopušteno je prenošenje sadržaja uz objavu izvora i imena Autora.***
 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: