Dr. Markotić za 'Kanu': 'Treba puno ljubavi u ova teška vremena da bismo ih mogli izdržati'

Dr. Markotić za 'Kanu': 'Treba puno ljubavi u ova teška vremena da bismo ih mogli izdržati'

Dr. Markotić otkrila je kako pomiruje privatno i poslovno, kako se nosi s kritikama, kako gleda na koronakrizu s pozicije znanstvenice i vjernice.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
23.11.2020 16:07

 

Novi broj kršćanske obiteljske revije 'Kana', u izdanju Kršćanske sadašnjosti, donosi niz zanimljivih tema, od duhovnosti, obiteljskih tema, kulture, kršćanskoga života do rubrike 'Razgovor', koju je ovoga puta svojim odgovorima ispunila dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', epidemiologinja i aktivna članica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dr. Markotić za 'Kanu' je otkrila kako pomiruje privatno i poslovno, kako se nosi s kritikama, kako gleda na koronakrizu s pozicije znanstvenice i vjernice te možemo li i kada očekivati povratak na 'staro normalno'. Osvrnula se i na svoju vjeru, svojevrsni oslonac, osobito u ovim neizvjesnim vremenima.

– Ujutro molim, dok se spremam i vozim na posao, za snagu da izdržim, za sve prijatelje i neprijatelje, za mudrost da nađem pravi put. I brojni poznati i nepoznati kažu mi da mole za mene i na tome sam im neizmjerno zahvalna – otkrila je dr. Markotić, dodavši kako u ovoj krizi vjera može pomoći svakomu od nas.

U posljednje se vrijeme mogu čuti i kritike vezane uz rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, novih mjera koje Stožer donosi s obzirom na razvoj situacije s virusom. U medijima se sve više spominje radikalizacija društva, a i dr. Markotić doživjela je verbalni napad prije javljanja uživo za jednu televizijsku kuću. Na pitanje o tome kako se nosi s kritikama odgovorila je vrlo zanimljivo:

– Nisu ova vremena nimalo različitija od bilo kojih prošlih, samo su 'tehnologije' drukčije. Svako dobronamjerno propitivanje i kritike mogu pomoći Stožeru da donosi bolje odluke. I sami sebe svakodnevno propitujemo i pokušavamo, u situaciji koja se kontinuirano mijenja i stavlja uvijek nove izazove pred nas, ali i cijeli svijet, da nađemo najbolja rješenja i ispravimo pogrješke. To ne možemo bez cjelokupne zajednice, bez naroda. Naravno da me kao čovjeka i moje kolege iz Stožera povremeno zabole politikantski napadi, kojima nas isti ljudi gotovo u isto vrijeme prozivaju zbog prestrogih i preblagih mjera. (…) Što se tiče ponekog napada, meni olakšava to što lako oprostim – kazala nam je dr. Alemka Markotić.

Koliko je god borba s novim koronavirusom zahtjevna, zapravo su mjere kojima ga možemo držati pod kontrolom i znatno smanjiti štetu za zdravlje ljudi, zdravstveni sustav i ekonomiju, jednostavne i besplatne, a to su takozvana 'zlatna pravila' koja dr. Markotić od početka pandemije ističe: distanca, higijena, izbjegavanje bliskoga kontakta i privatnih okupljanja.

– Sada, u zimsko vrijeme, i redovito prozračivanje prostora, higijena nosa, održavanje normalne vlažnosti zraka. Dok ne dobijemo učinkovito cjepivo ili lijek, morat ćemo imati strpljenja za provođenje ovakvih mjera. Moramo naći snage za to, za svoje dobro i dobro svojih bližnjih – dodala je.

Cijeli razgovor s dr. Markotić može se pročitati u novom broju kršćanske obiteljske revije 'Kana'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro