[FOTO] Proslava župnog blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom

[FOTO] Proslava župnog blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom

''Luka nam, pišući po Božjem nadahnuću, otvara oči za Božju ljubav i milosrđe te nas poziva da budemo oruđe te ljubavi u svijetu, kao ona sedamdeset i dvojica učenika koje Isus šalje u Evanđelju. Ljubav je moto Isusova djelovanja.''

Autor
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/T.M
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
21.10.2024 18:36

U petak, 18. listopada, Župa sv. Luke Evanđelista u Travnom proslavila je svoj župni blagdan svečanim misnim slavljem koje je predslavio vlč. Antonio Mario Čirko, rodom iz ove župe. S njim su u koncelebraciji bili preč. Vjekoslav Jakopović, dekan Novozagrebačkog dekanata, vlč. Darko Bručić Pavuk, sadašnji upravitelj župe, vlč. Filip Šešek, pastoralni pomoćnik u župi, prethodni upravitelji župe te ostali svećenici rodom iz ovog novozagrebačkog naselja.

U svojoj homiliji, vlč. Čirko istaknuo je ključne poruke iz Lukina evanđelja i Djela apostolskih koje mogu obogatiti naš vjernički život. ''Luka nam, pišući po Božjem nadahnuću, otvara oči za Božju ljubav i milosrđe te nas poziva da budemo oruđe te ljubavi u svijetu, kao ona sedamdeset i dvojica učenika koje Isus šalje u Evanđelju. Ljubav je moto Isusova djelovanja'', rekao je vlč. Čirko.

Govoreći o prispodobama iz Lukina evanđelja, poput milosrdnog oca i izgubljene ovce, vlč. Čirko naglasio je dvije važne poruke: ni jedan grijeh nije toliko velik da ne možemo ponovno naći put do Boga, i kako ne biti radostan znajući da nas Bog voli? Također je istaknuo Lukin poseban naglasak na brigu za bolesne, grješnike, siromašne i one na marginama društva. U svojoj homiliji povezao je te primjere s današnjim životnim situacijama te pozvao vjernike na ustrajnost u molitvi i konkretna djela ljubavi prema bližnjima.

''Isus spašava, liječi i pomaže, a to je poticaj svima nama da budemo slični Njemu u svom životu'', zaključio je vlč. Čirko potaknuvši okupljene na pružanje konkretne pomoći bližnjima.

Župa sv. Luke Evanđelista u Travnom pripremala se za župni blagdan trodnevnicom. Prvog dana, na spomendan sv. Terezije Avilske, misno slavlje predslavio je vlč. Filip Pranjić, župni vikar u Župi Svete obitelji i Župi sv. Jeronima u Zagrebu, dok je slavlje pjesmom animirao župni mješoviti zbor. Drugog dana trodnevnice misno slavlje predslavio je vlč. Vedran Jakić, župni vikar u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici, uz pratnju župnog dječjeg zbora ''Iskrice''.

Trećeg dana trodnevnice, na spomendan sv. Ignacija Antiohijskog, Misu je predslavio vlč. Antonio Kovačić, župni vikar u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, uz glazbenu pratnju župnog zbora mladih ''LUKAvci''. Na Misi su sudjelovali članovi 25 župnih malonogometnih ekipa koje nastupaju u Katoličkoj malonogometnoj ligi Zagrebačke nadbiskupije. Nakon misnog slavlja započelo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim, koje je završilo jutarnjom Misom na sam blagdan svetog Luke, koju je predslavio vlč. Filip Šešek, pastoralni pomoćnik u Travnom.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: