[FOTO] Zahvalna nedjelja u župi svete Jelene Križarice

[FOTO] Zahvalna nedjelja u župi svete Jelene Križarice

Župnik Branko Risek predslavio Misu zahvale za plodove zemlje i darove života.

Autor
Darko Fiket/Laudato/T.M
Fotograf
Darko Fiket
Objavljeno:
 
21.10.2024 18:54

U nedjelju, 20. listopada 2024. godine, u župi svete Jelene Križarice održana je Misa zahvalnica za dar kruha i plodove zemlje koju je predslavio župnik Branko Risek. Ova nedjelja posvećena je zahvalnosti – za sve ljude koji nas okružuju, koji svojim prisustvom čine naš svijet i vrijeme ljepšima.

U svojoj homiliji župnik Risek osvrnuo se na Isusov zahtjev o zamjeni vlasti služenjem. Pojasnio je kako molba dvojice Zebedejevih sinova, koji traže povlaštena mjesta u Isusovu kraljevstvu, odražava njihovo nerazumijevanje pravog značenja Kraljevstva Božjeg. Isus koristi njihovu želju da učenicima treći put objasni kako put prema Kraljevstvu Božjem vodi kroz služenje i žrtvu, te da će Otac pravedno dijeliti mjesta prema zaslugama.

Budući da se slavila i Misijska nedjelja, župnik je podsjetio na važnost misionara koji ne samo da pomažu graditi škole i bolnice već i donose Radosnu vijest i spasenje svim narodima. ''Najveći smo pred Bogom kad smo na koljenima, moleći Njegovo milosrđe i ljubav'', istaknuo je pozvavši vjernike na poniznost pred drugima, što je put prema vječnom životu.

Posebno je istaknuta važnost zahvalnosti – ne samo prema Bogu već i prema svim dobročiniteljima u našem životu. ''Najljepši čin zahvalnosti je sudjelovanje u misnom slavlju'', poručio je župnik pozvavši djecu i mlade da prepoznaju znakove zahvalnosti u svojim obiteljima, osobito prema starijima i roditeljima. Naglasio je kako svaka dobrota traži uzvratnu zahvalnost te da ona treba biti vodilja u užurbanom svijetu.

''Najbolji način svjedočenja zahvalnosti Bogu je spremnost na dobro djelo – darivanje i pomaganje potrebitima bez očekivanja nečega zauzvrat'', naglasio je župnik Risek.

Prigodne molitve za darove kruha, vina, žita, voća, povrća, grožđa i cvijeća izrekli su ovogodišnji krizmanici u molitvi vjernika. Cijelo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti, a na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svim sudionicima – djeci, vjeroučiteljima, ministrantima, pjevačima i vjernicima na njihovu doprinosu te posebno Bogu na svim primljenim darovima.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: