Ikona 'Zagovornice' koju je prije 800 godina sv. Dominik poklonio redovnicama

Ikona 'Zagovornice' koju je prije 800 godina sv. Dominik poklonio redovnicama

Čak i iza barijere od rešetaka, ikona ima prodoran pogled. Slika datira barem iz 7. stoljeća i tijekom stoljeća je štovana kao da ju je naslikao sveti Luka.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Paul Badde
Objavljeno:
 
02.03.2021 11:44

 

Prije 800 godina bosonogi sv. Dominik povjerio je ikonu Djevice Marije novoj zajednici klauzurnih sestara koje će ju čuvati unutar zidina svoga samostana do dana današnjega. Ikonu poznatu kao Zagovornica, kako prenosi katolički tjednik Nedjelja, može se danas vidjeti u kapelici na rimskom najvećem brdu, u crkvi Gospe od Krunice na Monte Mariju.

Dok je sveti Dominik nosio ikonu naslikanu na drvetu lipe u noći na nedjelju 28. veljače 1221., dvojica kardinala koje je delegirao papa Honorije III. pratila su osnivača Dominikanskog reda, a 42 časne sestre slijedile su procesiju na putu do svog novog samostana. U svojoj 800-godišnjoj povijesti ova rimska dominikanska zajednica sestara samo se dva puta premjestila: jednom u 16. st. i jednom u 20. st. Redovnice tako svoje sjedište od 1931. imaju na brdu Monte Mario.

Danas je u ovome samostanu osam dominikanki koje sudjeluju u nedjeljnoj svetoj Misi iza rešetaka lijevo od oltara. Do njih je pohranjena Gospina ikona, također iza rešetaka. Posjetiteliu ju mogu častiti odmah nakon Mise. Samostan je zatvoren za javnost početkom ove godine nakon što su sestre zaražene virusom COVID-19, ali je ponovno otvoren nakon što su se oporavile.

Čak i iza barijere od rešetaka, ikona ima prodoran pogled. Slika datira barem iz 7. stoljeća i tijekom stoljeća štovana je kao da ju je naslikao sveti Luka. Prije 1221. čuvana je u samostanu svete Marije u Tempulu, blizu Apijeve ceste, nakon što je preživjela ikonoklazam ('slikoborstvo') u Konstantinopolu, koji je uništio crkvu gdje je nekada bila smještena. Smještena danas u malom samostanu na vrhu strmoga brda, izvan dosega većine turista, ostala je relativno nepoznatom. Nakon dolaska u samostan posjetitelji ulaze u crkvu prolazeći kroz dva uska prolaza.

Jedna od najposjećenijih marijanskih slika u Rimu je 'Salus Populi Romani' u bazilici Santa Maria Maggiore u užurbanom središtu grada. Papa Franjo posjećuje ju nakon povratka s papinskih putovanja. Benedikt XVI. molio je pred Zagovornicom tijekom svoga posjeta samostanu na Monte Mariju 24. lipnja 2010. Tada je rekao sestrama dominikankama: 'Kao što srce pumpa krv i održava cijelo tijelo na životu, tako i vaš skriveni život s Kristom u molitvi pomaže u održavanju Crkve.'

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: