Kako donijeti važne odluke bez straha?

Kako donijeti važne odluke bez straha?

U svijetu prepunom raznih mogućnosti, donositi odluke uistinu nam može biti izvor stresa i nelagode, napose ako posljedice određene oduke na naš život uvelike utječu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Getty Images
Objavljeno:
 
14.09.2021 09:17

 

No, kad se nalazimo pred velikim odlukama, postoje tri ključne stvari na koje se možemo osloniti kako bismo mogli živjeti u miru, bez straha o pogrješnoj odluci, prenosi HKM.

1. Povjerenje
Bog ima plan, naum za tvoj život (usp. Jr 29,11). Slijedimo li Njegov naum, uistinu ćemo biti ispunjeni. Međutim, imati povjerenja u Njegov plan može biti zastrašujuće, napose ako se brinemo hoćemo li dobiti ono što u tom trenutku želimo.

Što ako posao koji želi da prihvatimo nije tako dobro plaćen kako smo sanjali? Što ako od nas traži da prekinemo s osobom za koju smo bili uvjereni da ćemo se njome vjenčati? Što ako od nas traži da se selimo u neki potpuno novi grad?

Ako vjerujemo da nas On tako duboko poznaje, onda se također trebamo pouzdati u to da će nam ono što On za nas želi donijeti mir, radost i ispunjenje. Dakle, kako će nam povjerenje u Njegov plan oduzeti strah?

Razmislite o ovome. Iako mislimo da u tom trenutku znamo što želimo, nitko nas ne poznaje bolje od samog Boga koji nas je stvorio. Ako vjerujemo da nas On tako duboko poznaje, onda se također trebamo pouzdati u to da će nam ono što On za nas želi donijeti mir, radost i ispunjenje.

A kako znati koja je uopće Njegova volja za naš život? Jedan je od načina upravo molitva.

2. Molitva
Molitvom razgovaramo s Bogom. On nam govori i poručuje nam što za nas želi. Ako mu ne ustupimo takvu priliku u kojoj nam On može govoriti, bit će nam puno teže shvatiti koja je Njegova volja. Najčešće nam ne će odgovoriti tako da ga možemo čuti sluhom, ili nekim očitim znakovima, no poslat će svoj mir i voditi nas.

Ne mora biti neka komplicirana molitva. Za početak, možemo mu jednostavno ispričati u kakvoj se situaciji nalazimo te ga upitati što On o tome misli. Najčešće nam ne će odgovoriti tako da ga možemo čuti sluhom, ili nekim očitim znakovima, no poslat će svoj mir i voditi nas.

Molitva nam također pruža priliku da Bog oblikuje naše želje. Kad smo nesigurni u vezi s našim planom i je li on u skladu s Njegovim naumom, uvijek ga možemo zamoliti da promijeni naše srce kako bismo htjeli ono što On za nas želi. To često i čini – ubrzo stvar koja nam je bila možda i odbojna, ili strašna, postaje nešto za čime čeznemo.

3. Milost
Milost je ta koja nas povezuje s Bogom i Njegovom dječicom. Iako smo milost besplatno primili, možemo ju izgubiti zbog grijeha. Dakle, želimo li donositi odluke bez straha i u skladu s Božjim naumom, moramo biti u stanju milosti.

Ako odluka koju donosimo uzrokuje kršenje Njegovih zapovijedi, nije u skladu s Božjom voljom, jer On nas nikada ne će navesti na grijeh.

Ako nas neka situacija navodi na prijevaru, to zasigurno nije Njegova volja. Ako nas vodi nečistoći, to također nije Njegov naum. Ako nas neki posao navodi na krađu ili laž, to nije Njegova volja za nas. Ukratko, ako odluka koju donosimo uzrokuje kršenje Njegovih zapovijedi, nije u skladu s Božjom voljom, jer On nas nikada ne će navesti na grijeh.

To ne znači da moramo biti savršeni kako bismo shvatili što Bog za nas želi. Ali, trebamo nastojati izbjegavati grijeh. Ako i ne uspijemo, trebamo se kajati i pristupiti sakramentu Pomirenja kako bismo odlučno krenuli iznova.

Ako vjerujete da je Božji plan najbolji plan, molitvom za vrijeme važnih odluka i nastojanjem da činite ono što će vas zadržati u stanju milosti ne morate strahovati hoćete li pogriješiti pri izboru. S ovim duhovnim temeljima, čak i ako pogriješite, Bog će vas moći vratiti na pravi put. Baš poput sistema za navigaciju, On će vas preusmjeriti na najbolji put.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro