Kako je jedan kardinal postao kralj?

Kako je jedan kardinal postao kralj?

Portugalski kralj Henrik umro je nakon dvije godine vladanja i s njime je izumrla dinastija Aviz-Beja.

Autor
povijest.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
e.wikipedia.org
Objavljeno:
 
04.08.2020 17:11

Dana 4. kolovoza 1578. godine dogodila se vrlo rijetka situacija da je jedan katolički kardinal postao kraljem. Bio je to Henrik od Portugala, rođen 1512. godine u vladajućoj portugalskoj dinastiji. Otac mu je bio kralj Portugala, ali Henrik je imao čak četiri starija brata, pa nije bilo očekivano da će naslijediti očevo prijestolje. Stoga su mladog Henrika uputili u crkvenu karijeru. Postao je nadbiskup Brage, nadbiskup Evore i veliki inkvizitor Porugala. Kardinalom je proglašen 1545. godine.

Ipak, sudbina je htjela da sva četiri kardinalova starija brata umru prije njega, kao i svi muški potomci te braće. Red je, dakle, došao na kardinala da naslijedi kraljevsko prijestolje. On to nije mogao odbiti jer je bio posljednji izdanak svoje dinastije Aviz-Beja. Postavši kraljem, Henrik se htio razrediti kako bi se mogao oženiti i nastaviti dinastiju. Međutim, papa Grgur XIII. (Ugo Boncompagni), po kome se zove današnji gregorijanski kalendar, nije ga želio osloboditi crkvenih zavjeta. Henrik je umro nakon dvije godine vladanja i s njime je izumrla dinastija Aviz-Beja. Portugalom su tada zavladali strani kraljevi iz dinastije Habsburg – točnije moćni španjolski kralj Filip II.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro