Kojih je 12 obećanja Srce Isusovo dalo sv. Margareti Alacoque?

Kojih je 12 obećanja Srce Isusovo dalo sv. Margareti Alacoque?

'Moje Božansko Srce tako je puno ljubavi prema ljudima da nije više u stanju zadržati taj plamen. Pomozi mi da plamen moga Srca obasja sve ljude i dadne im potrebne milosti.'

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.10.2020 09:57

 

Koncem XVII. stoljeća božanski je Spasitelj odabrao redovnicu, svetu Margaretu Alacoque [Alakok], čiji blagdan danas slavimo. Mnogo puta joj se sam ukazao i učio ju kako treba štovati Njegovo Presveto Srce, dao joj upute i zapovijed kako da proširi tu pobožnost.

U jednome ukazanju Isus je rekao: 'Moje Božansko Srce tako je puno ljubavi prema ljudima da nije više u stanju zadržati taj plamen. Pomozi mi da plamen moga Srca obasja sve ljude i dadne im potrebne milosti.'

Godine 1675. došlo je do važna ukazanja u kapeli Pohođenja. Margareta ugleda Isusa koji joj naloži da se zauzme da se na petak nakon Tijelovske osmine uvede blagdan Srca Isusova. Iako je bila izložena najvećim protivljenjima i okrivljavanjima, sa svim se žarom posvetila širenju pobožnosti u čast Srcu Isusovu.

Ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu, posve naravno, i u našemu srcu potiče želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s Njegovim Srcem. Time pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskog posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima.

Obećanja Srca Isusova

Isus ih je više puta i u raznim zgodama očitovao sv. Margareti Mariji, a ona ih je u svojim spisima zabilježila. Kasnije su ta obećanja sabrali, pa ih obično nabrajaju dvanaest. Iz njih proizlazi da Isus onima koji budu štovali Njegovo Presveto Srce obećava ove duhovne i vremenite blagodati:

1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.

2. Unijet ću mir u njihove obitelji.

3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.

4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.

5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.

6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.

7. Mlake će duše postati revne.

8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.

9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.

10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.

11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i ne će se nikada izbrisati.

12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni ne će umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro