Lucija Zovko: 'Smisao je pjesama da netko u njima uživa, da potiču na nešto dobro'

Lucija Zovko: 'Smisao je pjesama da netko u njima uživa, da potiču na nešto dobro'

S klapom Bratovština snimila je spot za pjesmu 'Pozdrav Majci'.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Privatni album
Objavljeno:
 
26.11.2020 13:25

 

Talentirana glazbenica, pjevačica i diplomirana pijanistica, Lucija Zovko, nedavno je objavila spot za pjesmu 'Pozdrav Majci'.

Riječ je o pjesmi koja je nadahnuta molitvom Anđeo Gospodnji, kako kaže autorica, pjesma je pohvala Gospi i zahvala na Njezinu odgovoru na anđelovo navještenje: 'Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi tvojoj'.

– Dosad je spot imala samo 'Pjesma o ljubavi', posvećena pobijenim širokobriješkim franjevcima. Poticaj za snimanje spota upravo za ovu pjesmu dao je glazbeni producent albuma, Franjo Kraljević. Spot je smješten na lokacijama u Gorici i Sovićima te u staroj goričkoj crkvi, za koju se vezuje mnoštvo znamenitosti, a jedna je od njih čudotvorni kip Majke Božje. Čudotvorni, jer je prije nešto više od sto godina (1916.) prosuzio krupnom krvavom suzom, u vrijeme kad se tadašnji župnik fra Frano Bašadur Dobretić žestoko borio ne bi li narod odvratio od psovke. Videozapis je djelo Josipa Bobana, koji je i sam negdašnji član klape. Vokalni aranžman priredio je Anđelko Nikolić – voditelj klape, instrumentalni aranžman: Josip Vukoja, a spomenuti još treba i Antu Pejića, prvog tenora klape s kojim pjevam u duetu – kaže Zovko.

Klapa Bratovština, s kojom je Lucija Zovko otpjevala 'Pozdrav Majci', rado je prihvatila suradnju.

– Klapa je dio Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika iz župe Gorica-Sovići, čija tradicija seže još iz sredine 19. stoljeća. Ne prođe ni jedan znamenitiji duhovni, kao ni kulturi događaj u ovoj župi da Bratovština ne da svoj obol, bilo pjesmom bilo na koji drugi način. Čuvari su tradicije svoga kraja, a klapa je nadaleko poznata. Supruga i mene s klapom veže dugogodišnje prijateljstvo te je ova suradnja samo prirodan slijed naših druženja. Kako to često bude, pa zaboravimo na one koji su nam najbliži, tako se nažalost dogodilo i meni: prilikom sastavaljanja tekstova za omot albuma, propustila sam navesti gostovanje klape na pjesmi 'Podrav Majci', ali su momci, u svojoj neopterećenosti, srećom sve okrenuli na šalu – kazala je glazbenica.

Pjesma 'Pozdrav Majci' nalazi se na albumu 'Pjesme o ljubavi', koji je Lucija Zovko izdala u suradnji s diskografskom kućom 'Laudato'. Sadrži deset domoljubno-duhovnih pjesama, posvećenih Bogu, Gospi, životu od začeća, braniteljima, bračnoj ljubavi i rodnoj grudi kroz vihor vremena. Sve pjesme napisao je Lucijin suprug Stanko i sve su povezane istom niti rodoljublja i bogoljublja.

– Svojstveno je umjetnosti svakog vremena, pa i glazbenoj, da izražava svoje reakcije na vrijeme u kojem se nalazi. Što se tiče nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, sada je pravo vrijeme za molitvu za našu zemlju – govori Zovko.

Reakcije publike na ono što radi su jako dobre. Pohvale i dobronamjerne kritike poticaj su za budući rad.

– Lijepo je čuti kako se ljudi pronađu u istim načelima i težnjama, lijepo je kad se osjeti ta povezanost. Lijepo je čuti da pjesme bivaju prigrljene, da netko u njima uživa, da ga na nešto dobro potiču. To im i jest smisao – kaže Lucija Zovko te ističe kako za Božić planira objaviti novu, božićnu pjesmu. Više o tome, kaže, znat ćemo kad se na adventskom vijencu upali četvrta svijeća. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: