Marija u životu sluge Božjeg fra Ante Antića

Marija u životu sluge Božjeg fra Ante Antića

Bio je duboko uvjeren, iz osobnog, iskustva da onaj koga Ona uzme pod svoju zaštitu, sigurnije i brže ide putovima kreposti.

Autor
gospa-lurdska.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
gospa-lurdska.hr
Objavljeno:
 
26.03.2021 10:43

 

Mnogo se fra Ante molio Majci Crkve, a drugima je to toplo preporučivao. Kad bi nam mogle progovoriti njegova soba i kapelica, u kojima je bdio i molio, zahvaljivao se i klanjao, tek onda bi pred nama uskrsla, ta plemenita velika franjevačka duša u svoj svojoj veličini i ljepoti U mladosti Gospa mu je bila uzor, voditeljica i pomoćnica. Što je postajao zreliji, to se nježno poštovanje i djelovanje pretvaralo sve više u stalni i postojani plamen ljubavi i odanosti . Stjecao je sve više uvjerenje da bez Marije i nema spasenja, jer tko ljubi Gospu ne može a da ne ljubi Isusa - tko ljubi Isusa ne može ne ljubiti spasenje. Svima, koje je pobliže poznavao i susretao, stavljao je pred oči Gospin lik i njezine kreposti. Govorio bi im: 'Ugledajte se u Mariju, nemojte ništa poduzimati bez Marije. Njoj se potpuno izručite!'

Pobožnost prema Majci Božjoj bila mu je mjerilo napredovanja u duhovnom životu. Bio je duboko uvjeren, iz osobnog, iskustva da onaj koga Ona uzme pod svoju zaštitu, sigurnije i brže ide putovima kreposti. U njegovu duhovnom rastu i dozrijevanju središnje mjesto pripadalo je Majci Božjoj od koje je očekivao svaku pomoć i dobivao sve milosti. Skoro sav svoj život proveo je u sjeni Gospinih svetišta. Svoje mladenačke dane pod okom čudotvorne Gospe Sinjske i Majke od Milosti, Gospe Visovačke; muževnost u neposrednoj blizini Bezgrešne Djevice u Makarskoj, a zrelost svoju pod zaštitom Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

I na mrtvačkom odru ležao je pred oltarom Majke Božje Lurdske svjedočeći i životom i smrću, da je cijelim svojim bićem pripadao Gospi. Ni na Mirogoju nije mogao dugo ostati, nego samo da se ispune riječi Krista Gospodina: 'Ako pšenično zrno ne padne u zemlju, ne donosi ploda' (Iv 12, 24).

Povratile su ga ljubav i duhovne potrebe braće ljudi ponovo do nogu One, koja je moleća i Svemoć kod Boga za nas. Stoga, dobri slugo Božji, budi nam učitelj i savjetnik u životu, koji je protkan najrazličitijim kušnjama i poteškoćama! Budi nam duhovni vođa i vodi nas Božjim putovima, da ne zalutamo! Budi nam tješitelj, jer dani koje živimo teški su i puni lomova! Budi nas zaštitnik, jer nam je potrebna pomoć i obrana, danas, sutra, sve do kraja života.

 

U Zagrebu, 12. prosinca 1976.

lvo Lucić

 

'Dobri-otac-Antić' glasilo vicepostulature sluge Božjega fra Ante Antića /broj 1-2 / godina 1977.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro