Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama još uvijek je prisutno u društvu te se smatra najraširenijim oblikom ugrožavanja temeljnih ljudskih prava.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
coe.int
Objavljeno:
 
25.11.2021 12:51

 

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan uzet je u znak sjećanja na tri sestre Mirabal: Patriju, Mariju Argentinu i Antoniju Mariju Teresu, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal ubijene su jer su kao političke aktivistkinje bile vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu. 

Sestre Mirabal ubijene su na brutalan način. Pronađene su zadavljene, a tijela su bila polomljenih kostiju. Vijest o njihovu ubojstvu izazvao je bijes naroda Dominikanske Republike, a ubrzo su postale simbol nacionalnog i feminističkog otpora. Ujedinjeni narodi 1999. godine službeno su potvrdili današnji dan kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama još uvijek je prisutno u društvu te se smatra najraširenijim oblikom ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran zbog različitih razloga, ponajviše zbog straha žrtve da će prijava nasilnika situaciju učiniti još gorom. Podatak hrvatskog MUP-a kaže da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. 

Premda postoje zakonske odredbe koje reguliraju problematiku obiteljskog nasilja, te nekoliko skloništa za žrtve nasilja u obitelji, naše se društvo, pa tako i u svijetu, još uvijek muči s postizanjem ideala o društvu bez nasilja. Ovim Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama nastoji se osvijestiti ljude o aktualnom problemu, a same žrtve potaknuti na rješavanje vlastite životne situacije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro