Na današnji dan: jedinstvo katolika i pravoslavaca proglašeno ciljem

Na današnji dan: jedinstvo katolika i pravoslavaca proglašeno ciljem

Nakon svete Mise papa Benedikt XVI. i patrijarh Bartolomej I. proglasili su jedinstvo katolika i pravoslavaca ciljem ovih dviju Crkvi. 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
30.11.2021 14:54

 

Papa Benedikt XVI. boravio je u Turskoj od 28. 11. do 1. 12. 2006. godine. Pozvao ga je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., vrhovni poglavar Ekumenske carigradske patrijaršije, koja ima poseban položaj među svim patrijaršijama, podsjeća povijest.hr.

Naime, carigradski patrijarh predsjeda svakim saborom pravoslavnih crkvenih poglavara te se smatra glasnogovornikom pravoslavlja. Međutim, njegov je poziv povučen pod pritiskom turske vlade koja je potom uputila svoj poziv. Na čelu vlade bio je Recep Tayyip Erdoğan. Dočekao je papu Benedikta XVI. te su posjetili Atatürkov mauzolej. Papa se susreo s najvišim islamskim dostojanstvenikom u Turskoj. Posjetio je Džamiju sultana Ahmeda (Plavu džamiju), kompleks Marijina kuća i monumentalnu baziliku Aju Sofiju (grč. Božanska Mudrost). Ovaj posjet smatra se važnim korakom u poboljšanju odnosa između Katoličke Crkve i islama. 

U ekumenskom smislu najvažniji je bio posjet pravoslavnoj katedrali sv. Jurja u Istanbulu 30. studenog 2006., gdje je prisustvovao svetoj Misi u čast apostola Andrije jer je carigradski patrijarh i službeno nasljednik sv. Andrije. Nakon Mise papa Benedikt XVI. i patrijarh Bartolomej I. proglasili su jedinstvo katolika i pravoslavaca ciljem ovih dviju Crkvi. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro