Na današnji dan preminula je prva hrvatska novinarka – Marija Jurić Zagorka

Na današnji dan preminula je prva hrvatska novinarka – Marija Jurić Zagorka

Napisala je dvadesetak romana, a surađivala je s velikim brojem novina i časopisa, tako da njezin ukupni opus obuhvaća desetke tisuća tiskanih stranica.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
wikipedia.org
Objavljeno:
 
30.11.2020 19:21

 

U noći na 30. studenog 1957. godine umrla je Marija Jurić Zagorka, izrazito popularna hrvatska spisateljica i novinarka. Preminula je u Zagrebu u 85. godini, nakon dugogodišnje i izrazito aktivne spisateljske karijere, piše povijest.hr

Napisala je dvadesetak romana, a surađivala je s velikim brojem novina i časopisa, tako da njezin ukupni opus obuhvaća desetke tisuća tiskanih stranica. Oko točnog datuma smrti Marije Jurić Zagorke postoji dvojba – obično se navodi 30. studenog, no navodno je ona preminula još prethodnog dana – 29. studenog 1957. godine (na taj je dan padao Dan republike u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji). Mrtvozornik je došao do nje navodno tek 30. studenog, pa je taj datum u njezinu smrtovnicu upisan kao službeni.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: