[VIDEO] Najmanje jaslice na svijetu vidljive su samo uz pomoć mikroskopa!

[VIDEO] Najmanje jaslice na svijetu vidljive su samo uz pomoć mikroskopa!

Napravljene 2017. godine, "Nano Sveta Obitelj" može stati u iglenu ušicu ili na trepavicu ljudskog oka.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
11.12.2021 08:14

 

Španjolski grad Alicante postavio je svjetski rekord najvećih dosad zabilježenih jaslica. I dok se rekordi smjenjuju po pitanju najvećih jaslica, 'Nano Sveta Obitelj' još uvijek uvijek stoji na prvom mjestu najmanjih jaslica na svijetu. 

Britanske novine The Sun prije tri godine pisale su o mikroskopskom modelu jaslica koje su proizveli znanstvenici sa Sveučilišta u Vilniusu, u Litvi, a financirala ga je litvanska vlada. Nevjerojatno male jaslice zapravo su replicirani oblik jaslica koji se nalazi na Katedralnom trgu u Vilniusu. Zapravo, radi se o 10 000 puta manjoj inačici jaslica u prirodnoj veličini.

Izrada mikroskopskih jaslica trajala je tri mjeseca, a na izradi je radilo 30 stručnjaka. Projekt je postignut uz pomoć 3D printera i nije vidljiv golim okom. U članku se navodi kako se minijaslice mogu vidjeti samo uz pomoć mikroskopa, a mogu se provući kroz iglenu ušicu ili pak staviti na trepavicu ljudskog oka.

Unatoč mikroskopskoj veličini, ove jaslice sadrže nevjerojatnu količinu detalja. Odjeća ljudskih figura vrlo je slična platnu kako se drže, a jasle prikazuju pojedinačne pramene sijena. Jedan od najupečatljivijih aspekata jest taj da se može razaznati lice maloga Isusa, iako je manji od ljudske stanice.

Primjerak ovih jaslica litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite poslala je papi Franji kao božićni dar 2017. godine, a na svijetu postoji još četiri primjerka ovih jaslica.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: