Nikola Tesla - genijalac hrvatskih korijena

Nikola Tesla - genijalac hrvatskih korijena

Jedan od najvećih izumitelja u povijesti, genijalac Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u hrvatskom gradu Smiljanu.

Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
10.07.2020 16:55

Rijetko koja osoba bila je toliko ispred svog vremena. Nikola Tesla bio je jedan od takvih, čije su ideje nadilazile bilo kakvo promišljanje onoga doba. Neprikosnoveni genijalac često je zbog toga bio osporavan od ostalih stručnjaka. 

Školovao se u obližnjem Gospiću, zatim Karlovcu, Grazu i Pragu. Potom je otišao u Sjedinjene Američke Države gdje će ostati do kraja života. Svojim izumima i otkrićima promijenio je čitav svijet i svakodnevni život. Patentirao je preko 700 izuma, a pripisuje mu se i zasluga za višefaznu struju i transformator, čime je prijenos električne energije postao jeftin i dostupan svima. Najviše od svega zastupao je bežićni prijenos električne energije koja bi tako bila dostupna svim ljudima. Mnogi su razvijali i prisvajali sebi njegove izume, poput Marconija koji se smatrao 'ocem' radioprijemnika, ali je Vrhovni sud SAD-a donio presudu da primat radiotehnike ipak pripada Tesli.

Na svojim izumima nije htio zaraditi ogroman novac, kako su znali raditi mnogi njegovi konkurenti. On je ustrajao u svom načinu života pa je praktički umro siromašan u New Yorku 1943. godine.

Za ovog genijalca često se raspravljalo je li bio Hrvat ili Srbin. Tesla je rođen u obitelji srpskog porijekla, ali je kroz istraživanje rodoslovlja otkrio da je hrvatskog plemićkog porijekla. Kako je puno toga predvidio, tako je očito predvidio i raspravu između Hrvata i Srba o njemu te je jednom prilikom rekao: 'Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: