Nova knjiga pape Franje i don Epicoca: 'Sveti Ivan Pavao Veliki'

Nova knjiga pape Franje i don Epicoca: 'Sveti Ivan Pavao Veliki'

Svaka njegova gesta, svaka riječ, svaki izbor, ističe u knjizi papa Franjo, uvijek su imali mnogo dublju vrijednost i pretvarali se u znak.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
25.09.2020 10:15

 

Knjiga 'Sveti Ivan Pavao Veliki' rezultat je razgovora koji je don Luigi Maria Epicoco vodio s papom Franjom od lipnja 2019. do siječnja 2020., a glavna tema bio je lik Ivana Pavla II., koji se, kako vrijeme prolazi, sve više pokazuje u čitavoj svojoj mnogostranosti.

– Bio je on velikan, velik! Pokazao nam je da je kršćanstvo normalnost osobe koja živi u dubokom zajedništvu s Kristom – istaknuo je papa Franjo o Ivanu Pavlu II.

Svaka njegova gesta, svaka riječ, svaki izbor, ističe u knjizi papa Franjo, uvijek su imali mnogo dublju vrijednost i pretvarali se u znak. Veći dio knjige otkriva biografske crtice o Ivanu Pavlu II., a svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom, njegovim zapažanjima o duhovnosti, osobnosti, događajima u životu i učenju ovoga svetca.

– Mislim da patnje toga velikog pape ne smijemo smetnuti s uma. Njegov svršetak i silan smisao za milosrđe sigurno su bili pod utjecajem duhovnosti svete Faustine Kowalske, koja je umrla u vrijeme njegova dozrijevanja, ali također, i možda još više, pod dojmom komunističkih, nacističkih progona koje je vidio. Mnogo je pretrpio – dio je odgovora pape Franje na pitanje koje mu don Epicoco postavlja o utjecaju muka Ivana Pavla na papinsko djelovanje.

S detaljima duhovne biografije, ali i brojnim anegdotama i crticama, dodirnim točkama dvaju papa, ova knjiga priča priču o svetom Ivanu Pavlu Velikom kroz oči pape Franje. Među temama o kojima papa Franjo i don Epicoco raspravljaju u knjizi našle su se i one ponajteže koje trenutačno prate Katoličku Crkvu: od pitanja ređenja žena, zloporaba u Crkvi, rodne teorije do važnosti svećeničkog celibata, ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Kako u predgovoru knjige ističe don Epicoco, tijekom ovih otvorenih razgovora pružila se providonosna prilika da se prikupe neki dragocjeni autobiografski podatci o životu pape Franje.

– Ovdje skupljamo te mrvice, 'preostale ulomke' (Iv 6; 12) učiteljstva pape Franje da 'ništa ne propadne' od toga velikog kruha umnoženoga za sve. To je naučavanje koje je Papa pretresao u svojem srcu i svojem umu – piše Epicoco.

Knjigu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili na mrežnoj trgovini: www.ks.hr.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: