Obrana doktorske disertacije vlč. Antuna Faltaka

Obrana doktorske disertacije vlč. Antuna Faltaka

U petak 23. veljače 2024. godine, na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, vlč. Antun Faltak obranio je doktorsku disertaciju iz kanonskog prava.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
enata Sedlar i Marijan Udina
Objavljeno:
 
24.02.2024 13:26

 

Tema disertacije je zloupotreba svijesti (L’abuso di coscienza e il suo rilievo per il diritto penale canonico. Una fattispecie presente ma non specificata). Uz mentora, prof. Damiana Astiguete, SJ, komisiju su činili prof. Marcelo Gidi, SJ, u svojstvu drugog cenzora te prof. Alan Modrić, SJ, kao predsjednik komisije.

Predstavljeni doktorski rad progovara o zloupotrebi savjesti kao fenomenu koji je prisutan u društvu i u Crkvi, ali dosad nije bio predmetom sustavnog i iscrpnog znanstvenog istraživanja.

U istraživanju se koristilo multidisciplinarnim pristupom temi upravo jer se radi o fenomenu koji je tek u posljednje vrijeme postao temom istraživanja teološke znanosti, a onda i kanonskog prava.

Riječ je o zlouporabi usmjerenoj protiv osobe, odnosno protiv njezine savjesti u namjeri da se sebi ili drugima pribavi protupravna korist ili utjecaj, a kojim se nanosi štetu žrtvi. Kod ovakve vrste zloupotrebe postoji motivacija koja pretpostavlja jasnu namjeru da se manipulira savješću drugih.

Tema izaziva sve veću pažnju u društvenom i crkvenom ambijentu s obzirom na sve veći pojavu sektaški određenih skupina koje, s namjerom ili bez nje, svoje članove metodama zloupotrebe savjesti vrbuju, asimiliraju, a onda podlažu idejama i ciljevima koje ti članovi sami po sebi nikad ne bi izabrali ili slijedili. Takve skupine posebno su opasne u Crkvi gdje pod vidom duhovnosti, moralnih i religioznih vrijednosti, manipulacijskim metodama ograničavaju slobodu svojim članovima tražeći od njih tajnost, apsolutnu poslušnost, nametnutu uniformiranost i idolatrijsko obožavanje i pokoravanje vodstvu.

Disertacija je izazvala veliki interes među crkvenim pravnicima i drugim pastoralnim djelatnicima koji se bave suzbijanjem različitih vrsta zloupotrebe.

Obrani su prisustvovali članovi obitelji i prijatelji doktoranda, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, članovi kolegija u kojima je boravio, Germanicuma et Hungaricuma te Papinskog irskog zavoda, zatim prijatelji iz župe Villa Adriana iz Tivolija gdje je pastoralno djelovao te drugi profesori i studenti rimskih sveučilišta.

Velečasni Antun Faltak svećenik je Bjelovarsko-križevačke biskupije, rodom iz župe svetog Brcka, Kalnik, a sada na službi u Biskupijskom ordinarijatu u Bjelovaru.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: