Održana Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

Održana Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

Svjetski savez mladih sedmu godinu zaredom organizirao je Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku koja se ove godine održala od 29. 7. do 4. 8. u nacionalnom, a nakon toga od 5. 8. do 11. 8. u međunarodnom izdanju te je okupila više od 70 mladih iz Hrvatske i cijelog svijeta te brojne stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Autor
Svjetski savez mladih Hrvatska/Laudato/M.P.
Fotograf
Svjetski savez mladih Hrvatska
Objavljeno:
 
14.08.2024 08:59

Ljetna škola doprinijela je edukaciji mladih o aktualnim bioetičkim i demografskim temama, omogućila im druženje i povezivanje te učenje vještina govorništva i argumentacije. Svečano otvorenje organizirano je u Šibeniku na povijesnoj tvrđavi Barone kratkim obraćanjima organizatora i obilaskom grada Šibenika.

Sudionici Ljetne škole imali su prilike slušati predavanja i raspravljati o temama kao što su pravo na život, eutanazija, palijativna medicina, totalitarne ideologije, demografska situacija u Hrvatskoj i Europi, populacijske politike i kontrola populacije.

Održana su i predavanja i radionice o govorništvu i argumentaciji, kao i debate na kojima su mladi imali mogućnost usavršiti vještine kritičkog mišljenja, zastupanja stajališta i javnog nastupa. Osim navedenog, organizirane su i filozofske rasprave na kojima su mladi čitali tekstove o temi ljudskog dostojanstva, slobode za izvrsnost i prirodi međuljudskih odnosa te ih u manjim grupama analizirali i raspravljali o njima.

Predavači na ovogodišnjem nacionalnom izdanju Ljetne škole bili su stručnjaci iz područja medicine Marijana Braš, Veljko Đorđević i Oliver Vasilj, iz područja filozofije Dan Đaković, Goran Lojkić i Luka Poslon, demograf Stjepan Šterc, komunikacijska stručnjakinja Marijana Togonal, zatim Martina Divković iz ADF International te direktor za javne politike i istraživanje Svjetskoga saveza mladih Mislav Barišić.

Na međunarodnom izdanju Ljetne škole predavači su bili stručnjaci iz područja bioetike i ljudskih prava iz cijelog svijeta poput Michaela Bauwensa, Sofie Maruri, Monice Lopez, Stephena Bartulice, Olivera Tauzona i Luke Tripala. Osim znanja i vještina, Ljetna škola mladima je pružila i priliku za druženje i stvaranje novih poznanstava te ugodno proveden ljetni odmor.

Zatvaranja Ljetnih škola održala su se na tvrđavi sv. Nikole koja se nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ispratili smo i zadnje sudionike ovogodišnje Ljetne škole te donosimo neke od njihovih dojmova.

Svoje dojmove podijelila je sudionica ovogodišnjeg nacionalnog izdanja Ljetne škole Jelena Franić.

“Raspored je bio potpun: kombinacija edukativnog, zabavnog i slobodnog vremena. Aspekt ljeta je utjecao na to da se možemo i odmoriti uz lijepi ambijent Šibenika, ali jednako tako smo slušali i važne bioetičke teme koje su mi osobno bile na velik rast i obogaćenje.”

Sudionica Paula Zujić navodi kako bi “kao najbolje istaknula predavanja koja smo imali svaki dan jer smo imali iznimno zanimljive predavače, teme su bile aktualne, a kasnije su uslijedile rasprave tako da se zaista moglo puno toga naučiti u kratkom vremenu.”

Sudionik Ivan Kraljević ističe kako mu se Ljetna škola jako svidjela jer je tu “stekao i prijateljstva i puno naučio na predavanjima koja su bila zanimljiva”.

 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: