Osnovano prvo katoličko sveučilište u SAD-u

Osnovano prvo katoličko sveučilište u SAD-u

Sveučilište je osnovao američki katolički nadbiskup John Carroll, koji je svojevremeno bio isusovac. I danas isusovci imaju utjecaj na tom sveučilištu.

Autor
povijest.hr/D.T.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
23.01.2021 09:35

 

Prvo katoličko sveučilište u SAD-u osnovano je 23. siječnja 1789. godine. To sveučilište postoji i danas, a naziva se Sveučilište Georgetown (engl. Georgetown University). Smješteno je u američkom glavnom gradu Washingtonu, u četvrti Georgetown, koja se nalazi uz rijeku Potomac i samo nekoliko kilometara od Bijele kuće.

Sveučilište Georgetown danas je jedna od najuglednijih obrazovnih i znanstvenih institucija u SAD-u. Na njemu su studirale mnoge poznate osobe iz američkog javnog života, uključujući Billa Clintona i znatan broj američkih senatora. Od stranih osoba, ondje su studirali José Manuel Barroso, jordanski kralj Abdulah II., španjolski prijestolonasljednik, princ Felipe (princ od Asturije) itd.

Sveučilište je osnovao američki katolički nadbiskup John Carroll, koji je svojevremeno bio isusovac. I danas isusovci imaju utjecaj na tom sveučilištu, a šestorica pripadnika tog katoličkog reda danas su među članovima upravnog odbora.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: