Papa časni Pavao VI. – prvi papa koji je proputovao svijet

Papa časni Pavao VI. – prvi papa koji je proputovao svijet

Posjetio je čak šest kontinenata, a bio je i prvi papa koji je tijekom svog pontifikata putovao zrakoplovom.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr.
Objavljeno:
 
26.09.2020 11:18

Dana 26. rujna 1897. godine rodio se papa časni Pavao VI., rođenim imenom Giovanni Battista Montini. Potjecao je iz talijanskog grada Concesio, smještenog u Lombardiji, između Milana i poznatog jezera Garda, piše povijest.hr.

Svećenikom je Giovanni Battista Montini postao već u dobi od 22 godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao je u vatikanskoj komisiji koja je pomagala izbjeglicama pred fašističkim i nacističkim režimom, te žrtvama rata.

Godine 1954. Montini je postao nadbiskup Milana, što je vrlo važna pozicija u Katoličkoj Crkvi u Italiji. Naime, Milanska je nadbiskupija imala oko 2500 svećenika, 1000 crkava i 3 500 000 stanovnika.

Nadbiskup Montini imenovan je 1958. godine i kardinalom – u doba pape sv. Ivana XXIII. Papa Ivan XXIII. umro je već sljedeće godine nakon početka tog koncila. Za nasljednika mu je izabran upravo kardinal Montini – koji je uzeo ime Pavao VI.

Kao papa, Pavao VI. uveo je mnoge promjene u Katoličku Crkvu. Bio je prvi papa u povijesti koji je intenzivno putovao na druge kontinente. Posjetio je čak šest kontinenata, a bio je i prvi papa koji je tijekom svog pontifikata putovao zrakoplovom. Mnogo se bavio ekumenskim dijalogom, tako da se sastao i s carigradskim patrijarhom i s anglikanskim nadbiskupom Canterburyja. 

Za vrijeme pape sv. Ivana Pavla II. pokrenut je proces za beatifikaciju Pavla VI., čime je postao sluga Božji, a kasnije je za vrijeme Benedikta XVI. dobio i naslov časni (lat. venerabilis).

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: