Papa Pavao V. – trajno ovjekovječen na glavnom pročelju bazilike svetog Petra u Vatikanu

Papa Pavao V. – trajno ovjekovječen na glavnom pročelju bazilike svetog Petra u Vatikanu

Nakon niza utjecajnih pravnih i crkvenih funkcija, 1596. godine imenovan je kardinalom.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
17.09.2021 08:25

 

Na današnji dan godine 1550. rođen je Camillo Borghese, kasniji papa Pavao V. (bio je papa u razdoblju od 1605. do 1621. godine), piše Povijest.hr. 

Rodio se u Rimu, u obitelji Borghese, koja je potjecala iz talijanskog grada Siene. Mladi je Camillo studirao pravo, a nakon niza utjecajnih pravnih i crkvenih funkcija, 1596. godine imenovan je kardinalom.

Početkom 17. stoljeća bio je na čelu Rimske inkvizicije, a određeno je vrijeme bio i generalni vikar Rima (taj položaj, nazivan i položajem kardinala-vikara, označavao je crkvenog velikodostojnika koji je mijenjao Papu na biskupskim dužnostima u Rimu, jer Papa je uvijek ujedno i rimski biskup).

Za Papu je izabran 1605. godine na konklavi, na kojoj je sudjelovao 61 kardinal. Tijekom svojeg je 16-godišnjeg pontifikata papa Pavao V. imenovao čak 60 kardinala. Godine 1606., zbog sukoba s venecijanskom vlastelom, ekskomunicirao je cjelokupnu upravu Mletačke Republike i stavio Veneciju pod interdikt.

Ime pape Pavla V. trajno je ovjekovječeno na glavnom pročelju znamenite bazilike sv. Petra u Vatikanu, u obliku natpisa na latinskom jeziku IN HONOREM PRINCIPIS APOST PAVLVS V BVRGHESIVS ROMANVS PONT MAX AN MDCXII PONT VII (hrv. U čast prvog među apostolima Pavao V. Borghese Rimljanin papa godine 1612. i 7. svoga pontifikata). Papa Pavao V. preminuo je u Kvirinalskoj palači u Rimu, u 69. godini.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: