Papa prodao Lamborghinija

Papa prodao Lamborghinija

Novac od prodaje pomogao je i kršćanima u Iraku.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
08.03.2021 09:25

 

Papa je u studenom 2017. dobio bijeli Lamborghini Huracán ukrašen zlatnim prugama na poklopcu motora kao donaciju voditelja tvrtke talijanskog proizvođača sportskih automobila.

Nakon blagoslova i potpisivanja luksuznog sportskog automobila, Vatikan ga je šest mjeseci kasnije ponudio na aukciji putem Sotheby'sa u Londonu za 950 000 američkih dolara, od čega je jedan dio bio namijenjen za pomoć u obnovi uništenih gradova u Ninivskoj dolini, prenosi CNA, piše nedjelja.ba.

Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji (Kirche in Not) povjereno je 200 000 eura, koje je iskoristila za dovršetak dvaju građevinskih projekata u Iraku, prema riječima njezina ravnatelja u Rimu, Alessandra Montedura. On je istaknuo kako je zadovoljan što su ti projekti obnove dovršeni neposredno prije puta pape Franje u Irak.

Sredstvima od dražbe, papinska dobrotvorna organizacija rekonstruirala je sirokatolički vrtić u kojem ima mjesta za 70 djece i višenamjensku prostoriju za katoličku crkvu posvećenu Djevici Mariji.

Oba projekta obnove bila su u mjestu Bashiqa, sjeveroistočno od Mosula. Mosulski biskup Yohanna Boutros Mouche rekao je kako se nada da će obnovljena infrastruktura pomoći prognanim obiteljima pri povratku u regiju.

Pomoć Crkvi u nevolji izvijestila je da se nešto više od 45 % obitelji koje su izvorno živjele u Ninivskoj dolini i koje je protjerala Islamska Država, vratilo svojim kućama do siječnja 2021.

Monteduro je rekao da je od 200 000 eura dobivenih od Pape, 166 000 € otišlo na obnovu uništene crkvene višenamjenske prostorije, a 34 000 € pomoglo je u obnovi vrtića.

Papa Franjo odlučio je donirati ostatak novca dobiven prodajom Lamborghinija za pomoć žrtvama trgovine ljudima i to putem Zajednice Pape Ivana XXIII. te za financiranje humanitarnog rada u Africi putem konzorcija medicinskih radnika (GICAM) i organizacije Prijatelji Srednje Afrike.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: