Papa: ''Slijedimo li Isusa samo riječima ili mu dopuštamo da poremeti naše planove da ga slijedimo sve do križa?''

Papa: ''Slijedimo li Isusa samo riječima ili mu dopuštamo da poremeti naše planove da ga slijedimo sve do križa?''

Podnevni nagovor Svetog Oca uz molitvu Anđeo Gospodnji, koji je izgovorio na Trgu sv. Petra u Vatikanu, prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.09.2024 12:17

Draga braćo i sestre, ugodna vam nedjelja!

Evanđelje današnje liturgije pripovijeda kako Isus, nakon što je upitao učenike što narod misli o Njemu, izravno pita njih: "A vi, što vi kažete tko sam ja?" (Mk 8,29). Petar odgovara u ime svih: "Ti si Pomazanik - Krist" (r. 30). Ipak, kad Isus počinje govoriti o patnji i smrti koja ga očekuje, isti Petar se suprotstavlja, a Isus ga oštro ukorava: ''Nosi se od mene, Sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!'' (r. 33).

Gledajući stav apostola Petra, i mi se možemo zapitati što zapravo znači poznavati Isusa. 

Naime, s jedne strane Petar odgovara savršeno, govoreći Isusu da je On Krist. Međutim, iza tih ispravnih riječi krije se još uvijek način razmišljanja "po ljudskom", mentalitet koji zamišlja snažnog i pobjedničkog Mesiju, koji ne može trpjeti i umrijeti. Dakle, riječi kojima Petar odgovara su "ispravne", ali njegov način razmišljanja se nije promijenio. On još uvijek mora promijeniti način razmišljanja, mora se obratiti.

Ovo je važna poruka i za nas. Naime, i mi smo naučili nešto o Bogu, poznajemo nauk, molimo molitve ispravno i, možda, na pitanje "Tko je za tebe Isus?" dobro odgovorimo, nekom formulom koju smo naučili na vjeronauku. Ali, jesmo li sigurni da to znači stvarno poznavati Isusa? U stvarnosti, da bismo upoznali Gospodina, nije dovoljno znati nešto o Njemu, već je potrebno slijediti ga, dopustiti da nas Njegovo evanđelje dotakne i promijeni. To znači biti s Njim u odnosu, susret koji mijenja tvoj život, mijenja tvoj način postojanja, mijenja tvoj način razmišljanja, odnose koje imaš s braćom, tvoju spremnost da prihvatiš i oprostiš, izbore koje donosiš u životu. Sve se mijenja ako si doista upoznao Isusa!

Braćo i sestre, teolog i luteranski pastor Bonhoeffer, žrtva nacizma, napisao je ovo: "Problem koji me nikada ne ostavlja na miru jest znati što je kršćanstvo doista za nas danas, ili tko je Krist" (Otpornost i predaja. Pisma i spisi iz zatvora, Cinisello Balsamo 1996, 348). Na žalost, mnogi si više ne postavljaju to pitanje i ostaju "mirni" čak i daleko od Boga. Važno je, međutim, zapitati se: dopuštam li da me ovo dotakne, pitam li se tko je Isus za mene i koje mjesto zauzima u mom životu? Slijedim li Isusa samo riječima, nastavljajući imati svjetovni način razmišljanja, ili ga slijedim dopuštajući da susret s Njim preobrazi moj život?

Neka nam u tome pomogne Blažena Djevica Marija, koja je dopustila Bogu da poremeti Njezine planove i slijedila je Isusa sve do križa.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: