Pogreške u molitvi ili kako izbjeći blebetanje

Pogreške u molitvi ili kako izbjeći blebetanje

Ponekad se trudimo ispuniti vrijeme molitvom, ali ako nas molitva ne mijenja trebali bi je promijeniti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
10.07.2020 18:04

 

U jednoj od posljednjih epizoda molitvenog razmatranja 'Pod smokvom' fra Mate Kolak govorio je o najčešćim pogreškama u molitvi.

- Većina naših najčešćih pogrešaka u molitvi može imati zajednički nazivnik, onaj koji bi se lijepo i ‘sočno’ na hrvatskom mogao reći blebetanje. Kada želimo reći puno toga, možda to ne znači da govoriš deset krunica – možda si čak i jedan Očenaš izgovorio, ali si ga izblebetao, nisi srcem bio prisutan, nije to bio razgovor s Gospodinom - započeo je je fra Mate.

Kazao je kako se često trudimo ispuniti vrijeme molitvom krunice ili litanija, ali je naglasio da je važnije da ta molitva bude kvalitetna, a ne brojna.

- Treba se moliti puno i vremenski te ispunjati svoje vrijeme molitvom, ali prije svega treba se truditi da ona bude kvalitetna. Nije bitna količina, već dubina. Možda neću puno vremena uložiti na izgovaranje molitve, ali zašto ne bih toliko vremena iskoristio na pripremanje molitve - upitao se fra Mate.

Pojasnio je da možemo izmoliti samo jedan Očenaš, ali da to ne znači moliti malo jer se prethodno možemo pripremiti za tu molitvu razmatranjem Svetog pisma ili u tišini. Ipak, istaknuo je kako su sakramenti najveće molitve koje imamo.

- Sam tekst sakramenata je vrlo kratak. Primjerice, netko organizira vjenčanje. Tolike stvari, tolike fešte, toliki uzvanici oko jednoga kratkog dijaloga: Uzimaš – uzimam. Da, vjerujem. Ljubim do smrti. Amen. Sve zajedno jedan minuta i gotovo, a toliko toga izražavaju. Sto krunica ili sto križnih puteva ne mogu zamijeniti to što su tih dvoje ljudi, koje se toliko ljube, u tom trenutku izmjenjuju. Istina, oni će to poslije ponoviti, Bogu hvala, svaki dan svojim zagrljajem, poljupcem, riječju. Ali važno je da mi stojimo iz naše molitve - poručio je fra Mate.

Podsjetio je također da je važno imati molitveni stav, da nam molitva postane život, a ne samo ispunjenje praznine u dnevnim rasporedima te je pozvao da dopustimo da molitva mijenja naš život.

- Nauči osam neku molitvu ili recitaciju ako dijete i sad ja cijeli život molim samo to. Dobro, Bogu hvala za tu molitvu. Ona je sigurno dobra i Bogu draga, ali kako rasteš ti, kako rastem ja – mora u nama rasti i naša molitva. I kako je rekao jedan pustinjski otac: 'Ako molitva ne mijenja tebe, mijenjaj ti molitvu' - zaključio je.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: