Posvećujemo li Boga kad u Očenašu molimo 'sveti se ime tvoje'?

Posvećujemo li Boga kad u Očenašu molimo 'sveti se ime tvoje'?

Izraz u Gospodnjoj molitvi može zbuniti vjernika, ali iza sebe ima bogato značenje.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
James Tissot/Wikimedia
Objavljeno:
 
16.06.2021 11:54

 

Kad molimo Gospodnju molitvu, molitvu Očenaša, tada pri početku molitve kažemo: 'Sveti se ime tvoje'. Međutim, taj izraz isprva može zbuniti jer čini se da mi posvećujemo Božje ime.

Sveti Ciprijan daje nam sažet komentar ove fascinantne fraze.

– To nije zato što želimo da se Bog posveti našim molitvama. Ono što molimo Boga jest da Njegovo ime bude posvećeno u nama. Jer kako išta može posvetiti Boga koji je sâm izvor svetosti? Ali, budući da Bog kaže: 'Budite sveti jer sam ja svet', u Očenašu molimo da mi, koji smo posvećeni u krštenju, nastavimo u onome što smo započeli biti. I to molimo svakodnevno, jer naša je potreba za svakodnevnim posvećenjem, tako da mi koji svakodnevno padamo u grijesima možemo neprestanim posvećivanjem oprati svoje grijehe.

Katekizam Katoličke Crkve također nudi isto objašnjenje.

– Riječ '(po)svetiti' ne smije se ovdje uzeti u uzročnom smislu (samo Bog posvećuje, čini svetim), nego u smislu uvažavanja: priznati svetim, ophoditi se na svet način. Zato se u klanjanju takvo zazivanje shvaća kao pohvala i zahvala. Ovoj nas je prošnji Isus naučio kao želji (optativ): to je molitva, želja i iščekivanje, u čemu su zauzeti i Bog i čovjek. Već od prve prošnje našem Ocu uronjeni smo u najdublju tajnu Njegova božanstva i u dramu spasenja čovječanstva. Iskati da se Njegovo ime 'sveti' uključuje nas u dobrohotni Njegov naum 'što ga je prije zasnovao' (Ef 1,9), 'da budemo sveti i neporočni pred njim u ljubavi' (Ef 1,4).

Kao rezultat toga, ovaj dio molitve Očenaša lijepa je molba kojom smo izazvani pustiti Božju milost u svoj život kako bismo mogli biti sveti kao što je Bog svet, ističe portal Aleteia.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: