Poznati kršćanski pisac za mlade: 'Potrebno je rušiti predrasude'

Poznati kršćanski pisac za mlade: 'Potrebno je rušiti predrasude'

Mladima se o vjeri mora ispravno govoriti. Mora im se pokazati da se vjera tiče svakodnevice. Tada će ona biti zanimljiva i njima –  naglasio je Stephan Sigg.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kana
Objavljeno:
 
21.09.2020 08:23

 

Švicarski autor knjiga za mlade, teolog Stephan Sigg, svojim je djelima osvojio golemu publiku. Za novi broj kršćanske obiteljske revije 'Kana' otkrio je kako svojim jednostavnim i pristupačnim stilom koji mladi razumiju osvaja njihovu pozornost i potiče ih na rast u vjeri.

U razgovoru za Kanu Sigg je istaknuo da je najvažnije imati zanimanje za mlade. 

– Što ih zaokuplja? Koja su njihova pitanja? I koje ideje imaju? Mnogo radim s mladima: na radionicama, predavanjima itd. Tamo uvijek iznova primjećujem što im je važno i što im treba. Na radionicama sam već dobio mnogo ideja za svoje knjige. Ali, jedno je također važno: uvijek pokušavam biti iskren i mladima reći i to da ne znam sve odgovore – ističe Sigg.

Dodao je da za njega Evanđelje ima mnogo toga povezanog sa životom i konkretnom svakidašnjicom, te da to pokušava pokazati mladima.

– Najviše im to objašnjavam situacijama iz svakidašnjice. Na primjer, iz Evanđelja možemo izvući i savjete kako se odnositi prema svojem pametnom telefonu – istaknuo je Sigg.

Sigg je vrlo aktivan i na društvenim mrežama, pa je na pitanje vidi li ih kao svojevrstan kanal digitalne evangelizacije dodao da društvene mreže smatra izvrsnim kanalom kojim se s mladima može povezivati, vidjeti što žele, što ih zanima, pa pomoću toga dobiva i ideje za pisanje.

– Mladima se o vjeri mora ispravno govoriti. Mora im se pokazati da se vjera tiče svakodnevice. Tada će ona biti zanimljiva i njima – naglasio je.

Osvrnuo se i na predrasude o kršćanima koje postoje na Zapadu. U zemljama njemačkog govornog područja danas doista postoje predrasude o kršćankama i kršćanima.

– Danas ima sve više ljudi koji su odrasli bez religije i Crkve, i ne znaju ništa o kršćanstvu. Stoga je važno da otvoreno prilazimo tim ljudima i da nas mogu upoznati. Crkva također mora još više pokazati što sve radi: zauzimanje za ljude u potrebi, zauzimanje za mir, zauzimanje za ekologiju... Vjerujem da svi mogu pomoći u rušenju predrasuda kad se ponašaju kršćanski i kad su pozitivni uzori – rekao je Stephan Sigg koji pozitivan stav prožima u svim područjima svog djelovanja.

Razgovor u cijelosti pročitajte u tiskanom broju revije 'Kana'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: