Predstavljen logotip SHKM-a u Gospiću

Predstavljen logotip SHKM-a u Gospiću

Logotip Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 4. svibnja 2024. u Gospiću, predstavljen je na sjednici Odbora za pripremu SHKM-a.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
Gospićko-senjska biskupija
Objavljeno:
 
20.09.2023 13:11

 

Na sjednici Odbora razgovaralo se o različitim aktivnostima koje su se dosad izvršile u svrhu organizacije susreta. Među ostalim, članovi Odbora odlučili su u javnosti objaviti logotip SHKM-a.

Ideja za boje koje se nalaze na logotipu dolazi od boja nacionalne zastave (crvena, bijela, plava) i žute boje velebitske degenije.

Prvi dio: četiri kapi krvi u križu kao simbol Kristove žrtve.

Drugi dio: četiri bijele latice ljiljana kao simbol čistoće.

Treći dio: četiri plave kapi kao simbol krštenja, ali i svih sakramenata zajedno.

Četvrti dio: četiri žute latice velebitske degenije kao simbol Like i Gospića.

Peti dio: svi dosadašnji djelovi tvore buket smisla – žrtva (življenje vlastite žrtve i promišaljanje o Kristovoj žrtvi) + čistoća (čistoća tijela i duha kroz život) + voda krštenja (spomen na sakramente i sakramentalno življenje) = degenija (prekrasan plod, cvijet, nešto što dolazi na kraju kao kruna posvećenog života).

Ako se malo bolje zagleda u buket, u njemu se krije križ koji ovom simbolu daje jednu dodatnu mističnost i snagu. Logotip ima centar u koji se sabiru sve 'latice' i 'kapi', što simbolizira susret. Boje crvena i bijela jedna do druge simboliziraju hrvatsku šahovnicu, a crvena, bijela i plava su boje hrvatske zastave. Križ u logotipu simbolizira katoličke vrijednosti susreta. Velebitska degenija u logotipu je najmanji i najmlađi cvijet kao simbol na svakog pojedinca okupljene mladeži. Ako je Krist skriven u dnu logotipa u žrtvi i križu, a pojedinac na vrhu u degeniji, povezuju ih sakramenti u simbolu vode i čistoća u simbolu ljiljana. Ispod simbola nalazi se natpis 'Gospić' i skraćenica 'SHKM' s godinom u svrhu uspomene na susret.

U geslu ''Raduj se za svoje mladosti'' (usp. Prop 11,9) naglašeni su dijelovi ''Raduj se'' i ''mladosti'' kako bi geslo dobilo dvojno značenje, objasnili su iz Odbora.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: