Predstavljena knjiga ''Živko Kustić – Neustrašivi glas Crkve u Hrvata''

Predstavljena knjiga ''Živko Kustić – Neustrašivi glas Crkve u Hrvata''

U povodu 10. godišnjice smrti don Živka Kustića, u njegovu rodnom Pagu u četvrtak 18. srpnja 2024. održana je tribina na kojoj je predstavljena knjiga o njegovu liku i djelu.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
IKA/Ines Grbić
Objavljeno:
 
20.07.2024 12:30

 

U povodu 10. godišnjice smrti don Živka Kustića, u njegovu rodnom Pagu u četvrtak 18. srpnja 2024. održana je  tribina na kojoj je predstavljena knjiga Živko Kustić – Neustrašivi glas Crkve u Hrvata

O djelovanju zaslužnog svećenika i novinara, pokretača Informativne katoličke agencije i dugogodišnjeg urednika Glasa Koncila, te o njegovoj ulozi u Crkvi i društvu govorili su umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, hrvatski povjesničar prof. dr. Zlatko Begonja sa Sveučilišta u Zadru, paški sin don Dario Tičić i autor knjige Marino Erceg. Na početku tribine prigodni govor održao je i Branimir Stanić, glavni urednik i v. d. direktora Glasa Koncila, u čijoj je nakladi knjiga tiskana 2023. godine.

U kontekstu održavanja tribine u atriju Kneževa dvora, nadbiskup je rekao da je ''don Živko od malih nogu shvaćao svijet kao atrij; prostor susreta i ugodnih razgovora, ali i prostor prijepora i nužne životne borbe – na dalmatinski način. Atrij je u starim rimskim vremenima bio središnja nenatkrivena prostorija gdje je bilo smješteno ognjište i kućni žrtvenik s likovima predaka''.

Mons. Puljić rekao je da je o temi ognjišta ''don Živko zanosno govorio i pisao, a Erceg je to uklopio u četvrto i peto poglavlje knjige'' naslovljene ''Na braniku Domovine i vjere'' i ''U epohi velikih promjena''.

Nadbiskup je govorio o knjizi i ulozi don Živka u kontekstu triju povijesnih događaja kojih je o. Kustić bio suvremenik i s kojima je svojim radom bio snažno povezan. To su Drugi vatikanski sabor (1962. – 1965.), 'događaj stoljeća' svjetskih razmjera s čijim održavanjem je pokrenut najprije bilten Glas s Koncila (4. listopada 1962.) koji je o Koncilu izvještavao te dva događaja u Hrvatskoj: nastanak i brzo gašenje Hrvatskog proljeća (1970.) i proslava Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata (1976. – 1984.) koja je počela Marijanskom godinom 1975./1976. u Solinu, a završila je Euharistijskim kongresom u Mariji Bistrici 1984. godine.

Hrvatsko proljeće, reformsko razdoblje u politici, društvu i kulturi, obilježeno je legitimnim traženjem zaštite nacionalnog identiteta. Prve naznake toga traženja bile su već 1966., nakon Brijunskog plenuma i potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Svete Stolice 1966. godine, rekao je nadbiskup.

Nakon gušenja Hrvatskog proljeća zašutjela je slobodna riječ, a ''Crkva je počela govoriti svojim provjerenim načinom, da bi se narod vjerski osvijestio, bolje upoznao svoju povijest i prepoznao vjerničke korijene svoga identiteta. U tom hodu i procesu veliku ulogu imale su crkvene tiskovine, osobito Glas Koncila i glavni urednik don Živko Kustić, kao i svećenici, katehete i župnici koji su bili glavni animatori i pokretači narodnog gibanja'', podsjetio je nadbiskup.

Zaključno je mons. Puljić citirao don Živka koji je u crkvi sv. Jeronima u Rimu 1979. rekao: Povijest nam je bila teška. Božja providnost postavila nas je na vjetrometinu, gdje su krvavi vjetrovi puhali i ognjevi gorjeli, pa papiri često izgorjeli. Nemamo vele sačuvanih biblioteka, papira i pergamena, kao neki drugi narod. Ostalo je kamenje kneza Branimira i kralja Tomislava i Zvonimira, kamenje smrvljeno koje treba kupiti ispod pepela i ruševina. No, ovdje u Rimu je majka naša, Crkva Katolička koja je sačuvala uspomene naše. Uspomene su sačuvane kako bismo ostali vjerni i ponosni na Branimira, Krešimira i Zvonimira, na Zrinske i Frankopane, do kardinala Stepinca, do nas danas ovdje; kako bismo bili i ostali jedno srce i jedna duša! Zato nije uzalud slaviti. Majka Crkva nas vodi. Premda smo odrasla djeca, nije sramota i proplakati na krilu majčinom od boli, sreće i nade.

Cijeli članak možete pročitati na stranicama Informativne katoličke agencije.

05

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: