Predstavljena prva 'pro-life' zastava

Predstavljena prva 'pro-life' zastava

Znakovito je da su projekt poduprle ne samo udruge i organizacije vjerskog karaktera nego i one koje svoje usmjerenje opisuju kao 'sekularno'.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
prolifeflag.com
Objavljeno:
 
02.08.2021 10:01

 

Nakon višednevnog glasanja sredinom srpnja 2021., pobornici života od začeća do naravne smrti iz različitih dijelova svijeta, izabrali su posredstvom interneta prvu 'pro-life' zastavu koja će ubuduće služiti kao međunarodni simbol zaštite prava nerođenih.

Znakovito je da su projekt poduprle ne samo udruge i organizacije vjerskog karaktera nego i one koje svoje usmjerenje opisuju kao 'sekularno'.

Na zajedničku inicijativu više međunarodnih 'pro-life' udruga, pokrenut je natječaj, a kao pobjedničko rješenje izabran je dizajn koji je ponudila brazilska umjetnica i 'pro-life' grafičarka iz São Paola, Nanda Gasperini.

– Isticanje 'pro-life' zastave bit će način na koji će se oni koji život zagovaraju svakodnevno solidarizirati s pokretom zagovornika za život. Ljudi diljem svijeta, bez obzira na svoj stav prema pobačaju, vidjet će zastavu, prepoznati njezino značenje i biti potaknuti promišljati o pravoj stvarnosti pobačaja – objašnjeno je na mrežnoj stranici projekta koji podupire sedamdesetak udruga iz različitih krajeva svijeta, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Pobjednička zastava prepoznatljiva je po jednostavnom dizajnu. U središtu su dva dječja stopala, ružičaste i plave boje. Stopala su okružena ružičastim dlanovima koji simboliziraju majku koja gladi trudnički trbuh. Dvije ružičaste ruke predstavljaju trudnu majku koja drži i štiti svoje dijete. Bijelo srce između stopala simbolizira ljubav pokreta za život i prema majci i prema djetetu. Oblik kruga koji stvaraju ruke evocira slike trbuha trudne majke, sigurno, zaštićeno i zaštićeno mjesto za dijete u razvoju.

Iako jednostavan, dizajn 'pro-life' zastave izrazito simbolizira 'pro-life' poruku. Bijela podloga simbolizira nenasilje u maternici, kao i nevinost nerođenog djeteta. Dvije vodoravne pruge u središnjem dijelu zastave ističu DVA različita ljudska života prisutna u trudnoći. Pruge također tvore 'znak jednakosti', naglašavajući da je nerođeno dijete jednako i potpuno ljudsko, stoga zaslužuje jednaka ljudska prava, a istovremeno predstavlja i ulogu oca i majke u stvaranju i odgajanje djeteta. Kako i sami pokretači projekta ističu, smisao zastave moguće je sažeti u dvjema rečenicama: 'Dva stopala, dvije ruke, dvije pruge, dva života. Ljubimo ih oboje'.

Nova zastava odabrana je na internetskom glasovanju u organizaciji 'Pro-Life Flag Projecta' koji uključuje više od 70 partnera širom svijeta. Glasnogovornik projekta, James Chapman, rekao je da je osnivač projekta Will McFadden ideju dobio 2017. tijekom sudjelovanja u Maršu za život u Washingtonu, gdje nije primijetio nijedan zajednički simbol.

– Mislimo da će postojanje 'pro-life zastave' omogućiti svakodnevnom zagovorniku da pokaže podršku i stoji u vidljivoj solidarnosti sa svjetskim pokretom. Nadam se da će simbol biti upotrijebljen na svaki način koji bi mogao biti od pomoći pokretu za život i da ćemo ovaj 'pro-life' simbol vidjeti na odjeći, magnetima, natpisima u dvorištima, 'pro-life' slikama, transparentima, logotipima i mnogim drugim mjestima – rekao je Chapman.

U 'Pro-Life Flag Projectu' ističu da svaka 'pro-life' neprofitna organizacija može slobodno kopirati, reproducirati, promovirati i prodavati sve proizvode koji sadrže dizajn, ali on se ipak ne smije koristiti kao službeni logotip bilo koje organizacije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro