Na današnji dan poginuo je katolički svećenik najvišeg američkog vojnog odlikovanja

Na današnji dan poginuo je katolički svećenik najvišeg američkog vojnog odlikovanja

Charles J. Watters zaređen je za katoličkog svećenika u dobi od 26 godina. Službovao je u župama u blizini New Yorka, a kasnije je ušao u Američku vojsku kao vojni kapelan.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
19.11.2020 11:37

 

Dana 19. studenog 1967. godine poginuo je američki katolički svećenik Charles J. Watters. Velečasni Watters bio je kapelan u Američkoj vojsci, s činom bojnika. Poginuo je u Vijetnamu, u Bitki kod Dak Toa, jednoj od najkrvavijih tijekom Vijetnamskog rata, piše povijest.hr.

Charles J. Watters rođen je na širem području New Yorka. Zaređen je za katoličkog svećenika kad mu je bilo 26 godina. Službovao je u župama u blizini New Yorka, a kasnije je ušao u Američku vojsku kao vojni kapelan. U Vijetnam je poslan 1966. godine, s američkim trupama.

Kod Dak Toa u južnom dijelu Vijetnama, nedaleko od tromeđe Vijetnama, Kambodže i Laosa, velečasni Watters stradao je tijekom teške bitke između američkih i komunističkih postrojbi. Watters je, prema izvještaju, nenaoružan nesebično pomagao vojnicima, pružajući pomoć ranjenima, pomažući kod njihove evakuacije i bodreći ih. Davao je i posljednje sakramente umirućima.

Osobito je zanimljivo da je velečasni Watters barem četiri puta izašao pred neprijateljsku vatru da dopremi ranjene vojnike na sigurno. Dok je pomagao kod trijaže ranjenika, mjesto na kojem se nalazio pogodila je bomba teška oko 227 kilograma.

Posmrtno je za svoja junačka djela tijekom te bitke velečasni Watters odlikovan najvišim američkim vojnim odlikovanjem, poznatom Medaljom časti (engl. Medal of Honor). On je jedan od sedam kapelana u Američkoj vojsci koji su dobili to najviše odlikovanje tijekom povijesti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: