Prije točno 20 godina papa Franjo postao kardinal

Prije točno 20 godina papa Franjo postao kardinal

U povodu te obljetnice, portal Vaticannews objavio je ekskluzivni video kojim dokumentira taj događaj.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
en.radiovaticana.va
Objavljeno:
 
21.02.2021 09:36

 

Na konzistoriju koji se održao 21. 2. 2021., sadašnji poglavar Katoličke Crkve postao je kardinal. To je bio najveći konzistorij u povijesti Crkve i prvi u novom mileniju. Tijekom trodnevnih svečanosti tadašnji papa, a sada sveti Ivan Pavao II. kreirao je 44 nova kardinala, a mnogi od njih došli su u pratnji stotine, pa i tisuće gostiju, među njima i mnogih državnika, premijera i ministara iz 27 zemalja. Među novim kardinalima bio je i nadbiskup Buenos Airesa, isusovac Jorge Mario Bergoglio, koji je tada imao 64 godine. 

– Kardinalski zbor danas zaista predstavlja raznolikost opće Crkve, gubeći posljednjih godina obilježja talijanske i europske domene. U njemu je zastupljeno 68 nacija, više nego ikada u dosadašnjoj crkvenoj povijesti. Također je najbrojniji do sada, čak 184 člana, a Ivan Pavao II. daleko je premašio i broj kardinala s pravom izbora pape koji je sam ograničio na 120. – jedan je od komentara na taj događaj. 

Ivan Pavao ll. u propovijedi je istaknuo kako su novi kardinali na posebni način pozvani vjerno nasljedovati Krista, mučenika i vjernoga svjedoka. Dodao je kako se njihova služba potom sastoji u pružanju pomoći i suradnji s Petrovim nasljednikom kako bi mu olakšali služenje koje se prostire do svih krajeva zemlje.Također, novim kardinalima poručio je da moraju biti konkretno i svijetlo uporište koje će vjernike poticati da uistinu budu svjetlo svijeta i sol zemlje.

U povodu te obljetnice, portal Vaticannews objavio je ekskluzivni video kojim dokumentira taj događaj, ali i u kratkim crtama ocrtava djelovanje nadbiskupa Buenos Airesa do izbora za poglavara Crkve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro