Pronađen kamen star 1400 godina, s natpisom o Marijinoj bezgrješnosti

Pronađen kamen star 1400 godina, s natpisom o Marijinoj bezgrješnosti

Na spomenku stoji natpis na starogrčkom jeziku: 'Blagoslovljena Marija koja je živjela bezgrješno'. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
13.01.2021 12:29

 

Nedavni pokušaji čišćenja Nacionalnog parka Nitzana u južnom Izraelu dali su važna arheološka otkrića kada je službenik za održavanje Parka slučajno otkrio nadgrobni spomenik star 1400 godina, na kojem je bilo upisano ime kršćanina iz bizantskog razdoblja.

Prema izvještaju iz Haaretza, prenosi Aleteia, na spomenku stoji natpis: 'Blagoslovljena Marija koja je živjela bezgrješno'. Natpis je napisan na starogrčkom jeziku, a prevela ga je dr. Leah Di Segni s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu. Ovaj natpis također može poslužiti kao povijesni dokaz kršćanskog štovanja Blažene Djevice Marije, posebice jer se naglašava da je bila bez grijeha.

Procjenjuje se da je ovaj kameni spomenik datiran između 6. i 7. stoljeća samo dio nadgrobne ploče. Vjeruje se da su i ovaj nadgrobni spomenik, kao i ostali otkriveni na tom području, pripadali kršćanima koji su živjeli u selu Nitzana.  O povijesti ovog naselja ne zna se mnogo, no stručnjaci vjeruju da će im ovaj nadgrobni spomenik pomoći u otkrivanju jasnije slike prijelaza između bizantskog i ranoislamskog razdoblja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: