Pronađena drevna židovska obredna kada u Izraelu

Pronađena drevna židovska obredna kada u Izraelu

Drevna obredna kada prebačena je u Kibbutz Hannaton, gdje će biti postavljena na stalnu izložbu pored moderne funkcionalne kupaonice.

Autor
Katolički tjednik/Laudato/M.D.
Fotograf
Katolički tjednik
Objavljeno:
 
15.01.2021 17:34

 

Izraelski građevinski radnici otkrili su drevni židovksi mikveh, židovsku obrednu kadu, dok su gradili potpornje za novi most, piše Katolički tjednik.

Za ovo otkriće kaže se da je promijenilo ono što znamo o židovskom načinu života u razdoblju Drugog hrama.

Mediji su izvijestili da se 'mikveh' nalazio na ostatcima drevnog poljoprivrednog imanja u regiji donje Galileje, te je ovo otkriće tako osporilo prethodne tvrdnje da se stari Židovi nisu bavili poljoprivredom i ujedno je prvi dokaz židovske poljoprivredne djelatnosti dosad otkriven.

Sama prisutnost ove ritualne kupaonice sugerira da su stanovnici bili Židovi. Čak i u moderno doba židovska kultura među svoje prakse uključuje i obredno čišćenje.

Jewish News Syndicate (JNS) primjećuje kako se već dugo pretpostavljalo da se židovski narod iz rimskog razdoblja nije naseljavao na farmama. Izjava dužnosnika Israel Antiquities Authorityja (IAA) potvrdila je da 'postojanje 'mikveha' nedvojbeno ukazuje kako su stanovnici drevne farme bili Židovi koji su vodili vjerski i tradicionalni život te obdržavali obrednu čistoću kako nalaže Tora'.

Izvješće JNS-a dalje objašnjava kako je farmu najvjerojatnije uništio potres prije otprilike 1700 godina. Naselje je pokazalo znakove da su njegovi ljudi nastavili obrađivati zemlju još nekoliko stoljeća. Međutim, napušteno je oko 600. godine.

'Mikveh' se nije mogao sačuvati na licu mjesta, jer gradnja je zahtijevala prostor. Timu je trebalo tjedan dana da ukloni kadu, a zatim je prebačena u Kibbutz Hannaton. Ondje će biti postavljena na stalnu izložbu pored moderne, funkcionalne kupaonice.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: