Prvi zajednički molitveni sastanak različitih vjera u gradu svetog Franje

Prvi zajednički molitveni sastanak različitih vjera u gradu svetog Franje

Uz kršćanstvo, ostalih 11 zastupljenih religija bile su: islam, židovstvo, budizam, hinduizam, šintoizam, zoroastrizam, sikhizam, džainizam, bahaizam, rissho-koseikai i tradicionalne religije Afrike i Amerike.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
27.10.2020 08:09

 

Dana 27. listopada 1986. godine održan je na poticaj pape Ivana Pavla II. prvi zajednički molitveni sastanak različitih vjera u talijanskom gradu Asizu, piše povijest.hr.

Taj grad u središnjoj Italiji, u pokrajini Umbriji, poznat je kao rodno mjesto sv. Franje Asiškog. Tamo su se skupli predstavnici 12 svjetskih religija na zajedničkoj molitvi za mir u svijetu.

Između 12 svjetskih religija, svi su kršćani bili predstavljeni kao jedinstvena cjelina. Ostalih 11 zastupljenih religija bile su: islam, židovstvo, budizam, hinduizam, šintoizam, zoroastrizam, sikhizam, džainizam, bahaizam, rissho-koseikai i tradicionalne religije Afrike i Amerike. Sve te religije predstavljale su 63 osobe.

Papa je osobno dočekao i pozdravio sve uzvanike. Svi su sjeli u baziliku u Asizu oko slavne Porcijunkule – crkvice usko vezane uz život sv. Franje. Papa Ivan Pavao II. imao je jednak stolac kao i svi ostali. Odmah lijevo do Pape sjedio je Dalaj Lama, a do njega šeik Muhamed Nazir al-Abudi iz Saudijske Arabije, kao predstavnik islama. Desno do Pape sjedio je metropolit Metodije kao predstavnik carigradskog patrijarhata, a do njega nadbiskup Canterburyja Robert Runcie kao najviša crkvena osoba Anglikanske Crkve.

U zaključku govora Papa, koji je nakon smrti proglašen svetcem, zahvalio je Bogu sljedećim riječima: 'Zahvaljujem Bogu, Ocu Isusa Krista, za ovaj dan milosti za svijet, za svakoga od vas, i za sebe. Činim to riječima pripisanim svetomu Franji: ‘Gospodine, učini od mene oruđe svoga mira. Gdje je mržnja, da nosim ljubav. Gdje je uvreda, da nosim oproštenje. Gdje je sumnja, da nosim vjeru. Gdje je očaj, da nosim nadu. Gdje je mrak, da nosim svjetlost. Gdje je tuga, da nosim radost.'

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: