[RECEPT] 'Papieska kremowka': omiljeni kolač svetog pape Ivana Pavla II.

[RECEPT] 'Papieska kremowka': omiljeni kolač svetog pape Ivana Pavla II.

Omiljeni kolač svetog pape Ivana Pavla II. bio je jednostavan kremasti kolač, poznat pod nazivom Papieska kremowka.

Autor
Aleteia/Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.01.2021 12:21

 

Sveti papa Ivan Pavao II. obično je jeo jednostavan, rani ručak i večeru, jer njegov dan počinjao je u 5:30 ujutro. Njegov prvi obrok bio je najvažniji: duhovni obrok, odnosno Euharistija. Nakon toga, pojeo bi jednostavan doručak, koji se sastoji od čaja s kruhom i maslacem, piše Aleteia.

S vremena na vrijeme, volio je pojesti slasticu poznatu pod nazivom Papieska Kremowka – kolač napravljen od lisnatog tijesta i punjen slastičarskom kremom. Ivan Pavao II. ispričao je priču kako je, dok je bio mlad, zajedno sa svojim prijateljima organizirao natjecanje u jedenju kremastih kolača. Iako je uspio pojesti 18 kremastih kolača, to nije bilo dovoljno da bude pobjednik.

Ovo je recept Papinog omiljenog kolača:

Sastojci:

– 2 lista lisnatog tijesta

– 2 šalice mlijeka

– 4 žumanjka

– 125 g šećera

– 50 g kukuruznog škroba

– 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zasebno ispecite dva lista gotovog lisnatog tijesta. Za pripremu kreme zagrijte mlijeko u loncu i dodajte polovicu šećera i vanilije. U posebnu posudu prosijte kukuruzni škrob i preostali šećer kako biste izbjegli grudice te dodajte žumanjke miješajući bez tučenja. Smjesu žumanjaka prelijte polovicom toplog mlijeka, dobro miješajući.

Zagrijte ostatak mlijeka. Kad mlijeko zavrije, ulijte smjesu mlijeka i jaja miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte jednu minutu, dobro miješajući da se ne zalijepi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Kad se krema ohladi, rasporedite ju na jedan od pečenih listova lisnatog tijesta, a zatim ju prekrijte drugim listom. Pospite kolač šećerom u prahu, izrežite i poslužite. Neki u kremu dodaju i malo ruma ili slatkog vrhnja kako bi joj dali više okusa, no sveti papa Ivan Pavao II. volio je tradicionalnu verziju bez dodatnih sastojaka.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: