Složne volonterske ruke mogu sve

Složne volonterske ruke mogu sve

Pandemija koronavirusa i zagrebački potres kao neprocjenjivo iskustvo za volontere Crvenog križa Grada Zagreba – uvidjeli smo da složne volonterske ruke nadilaze sve nevolje kako bi pružile pomoć. 

Autor
Kristina Pasarić
Fotograf
Privatni album
Objavljeno:
 
19.11.2020 12:58

 

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb udruga je za promicanje humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja. Organizacija Crvenog križa Grada Zagreba osnovana je 1878. godine i jedna je od najstarijih organizacija Crvenog križa u Republici Hrvatskoj. Društvo je neovisna, nevladina i neprofitna organizacija koja djeluje uz pomoć volontera, kao i profesionalno angažiranog osoblja. 

Osnovni su ciljevi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb: ublažavanje ljudskih patnji, a osobito onih izazvanih oružanim sukobima, velikim prirodnim, ekološkim, tehnološkim i drugim nesrećama s posljedicama masovnih stradanja i epidemija; doprinos unaprjeđenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti i podizanju zdravstvene i ekološke svijesti; poticanje i unaprjeđenje solidarnosti; promicanje volonterstva i međusobnog pomaganja te socijalne sigurnosti građana.  

Misija Gradskog društva Crvenog križa Zagreb jest mobilizacijom svih resursa, poticanjem pozitivnih društvenih promjena, pružanjem potrebnih i pravovremenih usluga te različitih oblika pomoći u području odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, doprinositi ostvarivanju i provedbi socijalne politike Grada Zagreba. Osigurati svu potrebnu socijalnu pomoć svim građanima u potrebi, uz podršku temeljenu na humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dobrovoljnosti, jedinstvu i univerzalnosti – njihova je vizija koju su pokušali ostvariti u proljeće ove godine kada su nas snašle dvije nepogode – pandemija koronavirusa i potres u Gradu Zagrebu. O načinu rada CKZG-a u tom razdoblju razgovarali smo s Ninom Tenjer, voditeljicom Odjela za socijalno-humanitarnu djelatnost i razvoj volonterstva udruge. 

Pojava pandemije koronavirusa, potresa i poplave u Gradu Zagrebu nepogode su zbog kojih se Crveni križ Grada Zagreba našao u vrlo izazovnoj situaciji. Godine obuke djelatnika i interventnog volonterskog tima rezultirale su spremnošću te se u ožujku ove godine našem pozivu odazvao gotovo svaki naš volonter, počinje prisjećanje na te dane Nina. 

– Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb uz redovne djelatnosti priprema se i za reagiranje i rad u izvanrednim situacijama. Prisjetimo se poplava, vala ekstremne hladnoće, migrantske krize. Sve su to izazovne situacije u kojima se mora reagirati planski, učinkovito i brzo. Ova godina vrlo je izazovna za Crveni križ Grada Zagreba jer smo, uz naše redovne aktivnosti, morali koordinirati i provesti niz novih, kao što je pružanje dobrosusjedske pomoći. Pozivni centar do danas je zaprimio više od  5000 poziva. Pomoć se pruža nemoćnim i kronično bolesnim osobama koje su u najvećem riziku zbog pojave koronavirusa, kupnjom namirnica i nabavkom lijekova. U velikoj složnoj suradnji Crvenog križa Zagreb i navijačke skupine Bad Blue Boysa sudjelovalo je 400 volontera te je odrađeno 1637 volonterskih sati. Interventni tim Crvenog križa Grada Zagreba, osim dobrosusjedske pomoći, sudjeluje u zbrinjavanju osoba stradalih u potresu, postavljanju šatora ispred bolnica, sudjeluje u prijevozu i radu karantene u Tomislavovu domu i pruža podršku u nizu drugih aktivnosti zdravstvenog sustava u gradu – objašnjava nam naša sugovornica. 

Volonteri CKZG-a spremni su odgovoriti na sve izazove. Iako su dovodili u pitanje svoje zdravlje, njihova humanost i i želja za pružanjem pomoći osobama u potrebi bila je na prvom mjestu.

– Po broju odazvanih volontera vidimo da su bili neustrašivi u želji da pomognu građanima. Ono što je volonterima zasigurno pomoglo jest niz edukacija koje su prolazili u obukama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, na kojima su trenirali svoje vještine, učili kako se zaštititi i svesti mogućnost zaraze na minimum – govori Nina Tenjer. 

Naša sugovornica prisjetila se zatim tog ranog jutra, nedjelje 22. ožujka, kada je Grad Zagreb pogodio jak potres.

– Nitko nije mogao ni zamisliti da će nas i to snaći, ali jest. Sjećam se kako se Grad protresao u 6:24. Nakon što smo počeli dobivati fotografije razrušenih dijelova grada, bez prethodnog dogovora, svatko od kolega krenuo je prema upravnoj zgradi Crvenog križa. U svega nekoliko minuta operativni tim kolega bio je potpunoj spremi i svatko je dobio svoja zaduženja. Prvi zadatak bio je obići grad, podijeliti deke jer je, uz sve nedaće, počeo padati i snijeg. U prva 24 sata odradili smo nebrojeno intervencija. Građane je trebalo spuštati iz urušenih kuća, zgrada i stanova, postavljali smo šatore kako bi se mogli skloniti, postavili smo punktove na kojima su se dijelili topli obroci i čaj. Zahvaljujući dobroj pripremi, nizu edukacija, spremnosti volontera i djelatnika, uspjeli smo brzo uspostaviti jedan novi sustav i sve uspješno odraditi – pojašnjava.

Sve humanitarne i volonterske udruge tih dana imale su mnogo više zahtjeva za pružanjem pomoći. A misija volontera Crvenog križa Grada Zagreba bila je odgovoriti na svaki od njih, ne mareći pritom na broj radnih sati ili količinu nakupljenog umora. 

– Svi zahtjevi koje smo zaprimili, kako od sugrađana tako i od suradnih organizacija, uspješno su odrađeni. Kako se broj korisnika, očekivano, povećao, tako se povećavao i broj radnih sati djelatnika i volontera. Tjednima smo radili po 20 sati u danu, jer neke intervencije nisu mogle čekati sljedeći dan. U tim trenutcima umor nismo ni osjećali, jer za to jednostavno nije bilo vremena. Ova je godina Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb dala neprocjenjivo iskustvo. Uvidjeli smo da Crveni križ i složne volonterske ruke zajedno mogu sve odraditi, čak i preko svojih granica, kako bi se pomoglo osobama kojima je u tom trenutku najpotrebnije – naglašava Nina. 

Koronakriza i potres još jednom su pokazali i dokazali da su humanitarne udruge i organizacije važne, pogotovo za naše sugrađane koji su prepušteni sami sebi, bez ikoga svoga. Volonteri svoj posao rade svakodnevno, brinu o svojim štićenicima, a za izazove poput ovih ulažu dodatno vrijeme, rad i trud.     
     
– Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa svojim nacionalnim i lokalnim organizacijama ima dugu tradiciju postojanja, s čim dolazi iskustvo koje je u ovakvim trenutcima neprocjenjivo. Društvo organizira i provodi razne oblike pomoći građanima u duhu humanizma i solidarnosti, u skladu sa sedam temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Uz izazove s kojima smo se susreli, sve aktivnosti Crvenog križa Grada Zagreba i dalje su se nastavile provoditi, kao i dosad, 365 dana u godini. Velik je broj sugrađana kojima je pomoć potrebna svakodnevno, bez obzira na koronakrizu ili potres – objašnjava nam voditeljica Odjela za socijalno-humanitarnu djelatnost i razvoj volonterstva CKZG-a. 

Volontirati i raditi u humanitarnoj udruzi više je od običnog posla; duhovan rast i bogatstvo neprocjenjiva je nagrada koju volonteri dobivaju kroz rad s potrebitima. 

– Kao Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb odradili smo i još uvijek odrađujemo izvanredan posao.
Biti djelatnikom humanitarne udruge Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na ponos je svakomu od nas. Voljeti posao koji radiš i davati sebe za druge, na kraju dana, ono je što nas ispunjava. Svi naši volonteri, kolegice i kolege, daju svoj veliki doprinos. Svatko je od nas stručnjak u svom području rada, a snaga organizacije leži u komunikaciji i uvažavanju - zaključuje Nina Tenjer.

* Članak je dio projekta: 'Međugeneracijska povezanost i solidarnost, a objavljen je sklopu Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama Agencije za elektroničke medije.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: